Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi - hållbar utveckling Miljöekonom eller marknadsförare?

Läs till ekonom med inriktning på miljö och naturresurser. Du får eftertraktad kunskap om samband mellan näringsliv, samhälle och miljö och kan göra insatser för hållbarhet och livskvalitet.
Ansök nu

PROGRAMINFORMATION

Vill du veta mer om sambanden mellan näringsliv, samhälle och miljö? Då ska du läsa ekonomi på SLU  - här får du studera naturresurser ur ett ekonomiskt perspektiv.

Ekonomiska frågor med koppling till naturresurser och miljö kommer idag in på alla nivåer i företag, organisationer och myndigheter. Vårt ekonomiprogram ger dig möjlighet att arbeta som ekonom med specialkunskap om miljö och den gröna sektorn.

Naturresurser används i produktionen av en mängd varor, men är också viktiga för vår livskvalitet, en god miljö och den biologiska mångfalde. Ekonomiska frågor med koppling till naturresurser och miljö kommer idag in på alla nivåer i företag, organisationer och myndigheter. Det är viktigt att kunna göra ekonomiska analyser och bedömningar, och förstå sambanden mellan näringsliv, samhälle och miljö. Företag och myndigheter söker därför personer med kompetens inom det ekonomiska området i kombination med kunskaper om naturresurser, miljö och jordbrukssektorn.

FAKTA & BEHÖRIGHET

Namn: Ekonomi - hållbar utveckling (kandidat)
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 3 år, 180 hp
Studiestart: HT 2023

Sista anmälan för svenska studenter: 2023-04-17

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Anmälningskod för svenska studenter: 91066

Urval: Betyg och högskoleprov.

Behörighet:

För att bli antagen till kandidatprogrammet Ekonomi - hållbar utveckling krävs grundläggande behörighet för utbildning på grundnivå och:

- Matematik 3b/3c
- Samhällskunskap 1b/1a1+1a2

alternativt

- Matematik C
- Samhällskunskap A


Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.

För tillträde till de olika kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i kursplanen för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Kandidatprogrammet Ekonomi – hållbar utveckling syftar till en ekonomie kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi eller företagsekonomi. Programmet kan även möjliggöra en kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi eller företagsekonomi. En kandidatexamen är en generell examen. Kurserna i programmet kan möjliggöra även andra examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen ekonomie kandidatexamen med huvudområde företagsekonomi alt. ekonomie kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi (degree of Bachelor of Science in Business and Economics with a Major in Business Administration/Economics) eller kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi eller företagsekonomi (degree of Bachelor of Science with a Major in Business Administration/Economics).

Examenskrav

Kandidatexamen med huvudområde företagsekonomi uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

  • minst 60 hp kurser inom huvudområdet företagsekonomi (G1N, G1F)

  • minst 15 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet företagsekonomi (G2F)

  • minst 15 hp självständigt arbete inom huvudområdet företagsekonomi (kandidatarbete, G2E)

För att uppfylla kraven för ekonomie kandidatexamen krävs dessutom:

  • minst 30 hp nationalekonomi

  • minst 15 hp statistik och/eller handelsrätt

Kandidatexamen med huvudområde nationalekonomi uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

  • minst 60 hp kurser inom huvudområdet nationalekonomi (G1N, G1F)

  • minst 15 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet nationalekonomi (G2F)

  • minst 15 hp självständigt arbete inom huvudområdet nationalekonomi (kandidatarbete, G2E)

För att uppfylla kraven för ekonomie kandidatexamen krävs dessutom:

  • minst 30 hp företagsekonomi

  • minst 15 hp statistik

INNEHÅLL

Kandidatprogrammet i ekonomi startar med en introduktion där du får bekanta dig med frågor kring jord, skog och miljö. Utifrån ett ekonomiskt perspektiv får du ett helhetsgrepp om förvaltningen av naturresurserna. Samtidigt får du grunderna inom huvudämnena företags- och nationalekonomi, samt i juridik, matematik och statistik. Därefter fördjupar du dig i företagsekonomi eller nationalekonomi.

Företagsekonomisk inriktning

Inom huvudämnet företagsekonomi behandlar vi allmänna företagsekonomiska frågor och naturresursproblemen ur ett företagsperspektiv. Du får spännande kunskaper om hur framgångsrika företag startas och utvecklas. Samtidigt får du lära dig betydelsen av hur ett företag leds, hur miljöfrågor hanteras och vikten av marknadsföring. Du lär dig även detaljerna i redovisning och kalkylering.

Nationalekonomisk inriktning

Inom huvudämnet nationalekonomi analyserar du naturresurs- och de areella frågorna på en övergripande samhällsnivå. Under kurserna kopplar vi teori till aktuella frågor om naturresurser och miljö. Förutom den grundläggande nationalekonomin kan du läsa naturresurs- och miljöekonomi samt jordbrukspolitik och internationell handel.

Kandidatuppsats

Under den avslutande delen av studietiden läser du profilämnen som ger dig som ekonom en unik kompetens inom SLU:s verksamhetsområden, exempelvis ekologi, förnyelsebar energi och skogsbruk. Samtidigt fördjupar du dig i det huvudämne du valt – företagsekonomi eller nationalekonomi.

Årskurs 3 avslutas med ett självständigt arbete som ger dig möjlighet att ta en kandidatexamen, antingen med inriktning mot företagsekonomi eller nationalekonomi.

Vill du veta mer? Läs utbildningsplanen på SLU:s studentwebb.

Du hittar programmets kurser under fliken ”ramschema” som finns längre ned på denna sida.

KARRIÄR

Vad kan jag bli?

Efter utbildningen kan du söka jobb inom flera olika områden. Som ekonom med inriktning på hållbar utveckling kan du till exempel arbeta som:

  • Ekonom
  • Controller
  • Konsult
  • Forskare

Vad blev det av dem? 

Undrar du vad som händer efter studierna på SLU? Klicka här för att se filmer med våra alumner.

RAMSCHEMA

Årskurs 1

Organisationsteori I

2024-10-02 - 2024-10-31
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 2

Miljörätt

2025-02-20 - 2025-03-24
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Marknadsföring

2025-03-25 - 2025-06-08
15,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Mikroekonomi II

2025-03-25 - 2025-06-08
15,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 3

Redovisning II

2024-09-02 - 2024-10-01
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Ekonomistyrning II

2024-10-02 - 2024-10-31
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Beskattningsrätt

2024-11-01 - 2025-01-19
15,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Mikroekonomi III

2025-01-20 - 2025-02-19
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Beskattningsrätt

2025-03-25 - 2025-06-08
15,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

UTBILDNINGSPLAN

Katarina - Ekonomi hållbar utveckling

Se filmen med Katarina som läser hållbar utveckling. #pluggahållbart

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

slu.student

Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och hur det faktiskt är att plugga på SLU.

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

Skugga en student

Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.

Skugga en student

Möt studenten Sofie som kombinerar elitidrott och studier vid SLU

Sofie Bergman är en av SLU:s elitidrottsstudenter, s.k. EVL-student. Hon kombinerar sina studier på landskapsarkitektprogrammet med att spela curling på elitnivå.

Sofie Bergman Universiaden
Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…