Hoppa till huvudinnehåll

Skogsskada

Skogsskada är ett verktyg för att identifiera och rapportera skogsskador på nätet. Vi vill öka kunskapen om skador på träd och skog bidra till att utveckla metoder och strategier för att minska skador. Hjälp oss gärna genom att rapporterna in skador!

En stam med en vissen gren mot grön bakgrund. Foto.

I Skogsskada finns information om svampar, insekter, vilt, väderleksförhållanden och annat som kan skada träd i skogar, parker och trädgårdar.

Du kan själv diagnostisera och rapportera skador på mobil, platta eller dator. Dina och andras inrapporterade skador kan sökas och visas på karta.

Film: Så klarar skogen klimatförändringen

En vaksam bilist upptäckte sjuka tallar längs vägen från Arlanda. Det visade sig vara ett större utbrott av svampen Diplodia pinea som dödar träd. Ett varmare klimat gör att svampen fått fäste i Sverige.

Kontakta oss

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna! Mats Jonsell, Jan Stenlid och Lars Edenius på SLU är tre av experterna bakom tjänsten Skogsskada. Här hittar du kontaktuppgifter till dem och fler SLU-experter.

Kala grenar på ett lövträd mot blå himmel. Foto.

Logga in

Logga in och rapportera en skogsskada! Du kan också rapportera utan att ha registrerat en användare på knappen "Rapportera skada" ovan. Välj manuell inmatning.

  		 	 	 		 	 	 		 	 	  	 	 	 	 	 	  [SLU_070613_0018_vwr Storlek: 3,0 MB Inlagd:2016-11-11 16:48] Lägg i urval Fältentolologen Åke Lindelöw skalar av lite av barken för att exponera gångsystem av granbarkborre (Ips typographus). Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 01 juni 2023

    Skogsskadekurs gav nya insikter om skadegörare och risker

    Några personer går i skogen. Foto. Att rusta skogen mot skogsskador och kunna analysera risker och konsekvenser skadorna är viktigt, inte minst när klimatet blir varmare. Unders mars till maj hölls den första av tre doktorandkurser i skogsskadecentrums regi för att utbilda framtidens forskare.
  • 29 maj 2023

    Almuppropet 2023: Friska almar nära sjuka sökes!

    Foto på träd med almsjuka Tipsa oss om friska almar! Almsjukan drar fram i en rasande fart vilket har fått stora konsekvenser för almbestånden runt om i Sverige. Nu söker SLU, Skogsforsk och Linnéuniversitetet friska almar som står i närheten av sjuka för att föra resistensforskningen framåt.
  • 25 maj 2023

    Mer forskning krävs för att förebygga skogsbränder

    Skogsbrand i blandskog. Foto. Helhetssyn, ökad kunskap och digitala verktyg är viktiga komponenter för att effektivt bekämpa och förebygga skogsbränder – inte minst i ett förändrat klimat. Om det berättar Skogsskadecentrums analytiker Inka Bohlin.
  • 17 maj 2023

    Söker tidiga angrepp av barkborrar med drönare

    En forskare som står utomhus vid en drönare. Nu pågår fältarbetet för fullt på SLU:s avdelning för skoglig fjärranalys, och ett projekt fokuserar på utbrott av granbarkborrar. Genom att kombinera mätningar av trädens savflöden med bilder från högteknologiska kameror monterade på drönare vill forskarna förbättra de modeller som används för att upptäcka utbrott i ett tidigt skede.
  • 16 maj 2023

    Diplodiasjukan – en ny allvarlig tallsjukdom

    En kvinna vid en trädkrona. Foto. Diplodiasjukan finns på många ställen i världen och orsakar stamsår och döda trädkronor på framför allt olika tallarter. Den första upptäckten av ett bestånd i Sverige med spridd diplodiasjuka gjordes 2016. Laura Brodde har i sin doktorsavhandling undersökt hur diplodiasjukan spridits norrut för att öka vår kunskap och möjligheter att bekämpa sjukdomen.
Publicerad: 20 december 2022 - Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se
Loading…