Hoppa till huvudinnehåll

Skogsskada

Skogsskada är ett verktyg för att identifiera och rapportera skogsskador på nätet. Vi vill öka kunskapen om skador på träd och skog bidra till att utveckla metoder och strategier för att minska skador. Hjälp oss gärna genom att rapporterna in skador!

En stam med en vissen gren mot grön bakgrund. Foto.

I Skogsskada finns information om svampar, insekter, vilt, väderleksförhållanden och annat som kan skada träd i skogar, parker och trädgårdar.

Du kan själv diagnostisera och rapportera skador på mobil, platta eller dator. Dina och andras inrapporterade skador kan sökas och visas på karta.

Film: Så klarar skogen klimatförändringen

En vaksam bilist upptäckte sjuka tallar längs vägen från Arlanda. Det visade sig vara ett större utbrott av svampen Diplodia pinea som dödar träd. Ett varmare klimat gör att svampen fått fäste i Sverige.

Kontakta oss

Vill du veta mer? Kontakta oss gärna! Mats Jonsell, Jan Stenlid och Lars Edenius på SLU är tre av experterna bakom tjänsten Skogsskada. Här hittar du kontaktuppgifter till dem och fler SLU-experter.

Kala grenar på ett lövträd mot blå himmel. Foto.

Logga in

Logga in och rapportera en skogsskada! Du kan också rapportera utan att ha registrerat en användare på knappen "Rapportera skada" ovan. Välj manuell inmatning.

  		 	 	 		 	 	 		 	 	  	 	 	 	 	 	  [SLU_070613_0018_vwr Storlek: 3,0 MB Inlagd:2016-11-11 16:48] Lägg i urval Fältentolologen Åke Lindelöw skalar av lite av barken för att exponera gångsystem av granbarkborre (Ips typographus). Foto.

Aktuellt om skogsskador från SLU

  • 20 mars 2023

    En nationell databas om bränd skog behöver skapas

    Bild på en skogsbrand Intresset för att ta fram en nationell branddatabas har funnits i över 20 år bland en rad olika aktörer men längre än så har man inte kommit. Nu vill Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ta nästa steg i diskussionen och har därför tagit fram en rapport om hur man kan gå tillväga.
  • 01 mars 2023

    Myrorna kan hjälpa oss att bekämpa skadegörare i skogen

    Myra och skalbagge på träd. I jordbruksekosystem har myror använts länge för att bekämpa skadegörare. Citrusodlare i Kina förstod deras betydelse för flera hundra år sedan. Troligtvis är de lika viktiga i skogen. Till exempel minskar myror överlevnaden hos röd tallstekel och skrämmer iväg snytbaggar. Missa inte SLU:s senaste Fakta Skog om myrornas tjänster och otjänster.
  • 09 februari 2023

    Öppet möte gav många intressanta idéer

    I mitten av januari bjöd SLU Skogsskadecentrum in ett öppet möte. Syftet var att ta nästa kliv i processen och utveckla kontakterna mellan forskare och övriga samhället med målet att gemensamt stärka de svenska skogarna mot skogsskador.
  • 09 februari 2023

    Risk för betydande skador av granbarkborre även under 2023

    Granbarkborre i närbild. Den exceptionellt varma och torra sommaren 2018 utlöste det största granbarkborreutbrottet som drabbat Sverige. Under åren 2018 till 2022 har drygt 30 miljoner kubikmeter granskog dödats av granbarkborre i Götaland och Svealand. Det är mångdubbelt mer än under något tidigare utbrott. En undersökning visar nu att granbarkborrens förökningsframgång i delar av utbrottsområdet minskade under 2022 jämfört med under 2021.
  • 23 januari 2023

    Förlängd utlysning för externt delfinansierade doktorandprojekt vid SLU Skogsskadecentrum

    SLU Skogsskadecentrum har förlängt utlysningen för de doktorandprojekt som delfinansieras av externa partners. Sista ansökningsdag för denna utlysning är 20 juni 2023.
Publicerad: 20 december 2022 - Sidansvarig: cajsa.lithell@slu.se
Loading…