På konferensen träffas vi för att lära oss från varandra, diskutera, ta del av inspirerande föreläsningar och delta på studiebesök.
Var: SLU i Uppsala, Campus Ultuna
När: 9-10 oktober.
Kostnad: Det är ingen avgift för deltagande och måltider, men du står själv för resa och boende. Gemensam bussresa fram och tillbaka till Stockholm för studiebesöket 10 oktober står konferensen för.
Arrangörer: SLU Centrum för naturvägledning (CNV) och Havsmiljöinstitutet.
Sista anmälningsdag: 26 september
Upplägg
Onsdagen 9 oktober
9-12. Studiebesök/exkursion: Fyrisåvandringen i Uppsala. Vi går delar av denna pedagogiska vandring och får berättat för oss om hur den används och hur upplägget kan appliceras på andra platser. Johan Lindell och Stina Lindblad på Upplandsstiftelsen håller i studiebesöket. Läs om vandringen här. 11:30-12 slutdiskussion på Ultuna.
10-13 Tillfälle för er som har med er utställningsmaterial att rigga det utanför föreläsningssalen.
12-13. Lunch, registrering, mingel
13-17:40. Inspirationsföreläsningar och workshoppar
18-20. Gemensam middag
Efter middagen kommer det finnas det möjlighet att umgås med andra deltagare i centrala Uppsala.
Torsdagen 10 oktober
8:30-9. Morgonmingel och rigga utställning för er som inte hann igår.
Introduktion och återkoppling
Panelsamtal. Hur arbetar vi hållbarhet kring vatten utifrån olika perspektiv, t ex inom utomhusbaserat lärande.
Fika, mingel och tid för att kika på utställning och bokbord
Framtidsspaning
12-13. Lunch på Ulls restaurang
13-17. Studiebesök i Stockholm med hyrd buss.
- Naturhistoriska riksmuseet. Nya utställningen Värld av vatten. Museets pedagoger guidar oss runt i den nya utställningen och vi får höra hur de använt riksmuseets samlingar för att på ett hållbart sätt skapa en helt ny utställning. Vi får ta del av hur pedagogerna har tänkt, vilka problem de stött på och hur de har löst dem. Läs om utställningen här.
- Baltic Sea Science Center på Skansen. Vi besöker den nya utställningen Nordiska väsen - rödlistan. En fotoutställning som använder folktron för att skapa dialog, väcka engagemang och öka kunskapen för Östersjöns miljö. Konstnären, Linnéa Jägrud finns på plats och berättar om greppet att använda väsen för att kommunicera vetenskap.
Vi avslutar konferensen på Skansen kl 17. Det går bra att avvika där och då. Det går spårvagn och bussar precis utanför Skansen som går till Stockholms Centralstation. Vår egen buss kör till Uppsala C och anländer där ca 18:30.
Inspirationsföreläsningar
Lärplatser för restaurering av våtmarker och mindre vattendrag
Elias Regelin, biosfärkoordinator för Nedre Dalälven, berättar om hur de tänker när de arbetar fram pedagogiska lärplatser vid Nedre Dalälven.
En checklista för planering av naturvägledning för våtmarker
CNV berättar om en checklista som tagits fram för att underlätta dialog inför, under och efter återskapande av en våtmark. Den ger även exempel på hur man med hjälp av naturvägledning kan skapa intresse för våtmarker och dess värden, och intresse att besöka dem.
Havsmedvetenhet i Skåne och Ungas röst för Östersjön
Elinor Hermansson, pedagog på Marint kunskapscenter Malmö/naturum Öresund och Hanna Fransson, Baltic Sea Science Center, presenterar två projekt som utforskar olika metoder med det gemensamma målet att öka ungas engagemang i frågor som rör hav och miljö.
Workshoppar
De fyra workshopparna är parallella så varje deltagare väljer en workshop. Se detaljerad information om workshopparna i de expanderbara menyerna nedan.