Komplexa utmaningar kräver ett tvärvetenskapligt tänkande

Senast ändrad: 08 maj 2023
Pennor i många olika färger. Foto.

Komplexa utmaningar kräver en palett av lösningar och ett brett tänkande, en palett i många färger. Ett av SLU Future Foods viktigaste mål är att utveckla tvärvetenskapliga arbetssätt inom området ”ett hållbart livsmedelssystem” genom att initiera och möjliggöra samarbete över vetenskapliga disciplingränser.

Livsmedelssystemets hållbarhetsutmaningar kan inte lösas genom att angripa dem utifrån enskilda perspektiv. Systemets hållbarhet beror på ett komplext samspel mellan många olika faktorer och riktningsändringar påverkas av bland annat maktförhållanden och värderingar vilket innebär att det inte finns en rätt eller en fel väg att gå. Det går helt enkelt inte att lösa utmaningarna utan samverkan där olika discipliner, perspektiv och värderingar inkluderas och möts.

Så här jobbar SLU Future Food med tvärvetenskap

SLU Future Food har i uppdrag att adressera komplexa vetenskapliga frågeställningar som rör livsmedelssystemets långsiktiga hållbarhetsutmaningar genom att utveckla tvärdisciplinära samarbeten och arbetssätt. SLU Future Food stimulerar tvärdisciplinära samarbeten genom att skapa mötesplatser för att underlätta mötet mellan olika discipliner och för att stimulera diskussioner och idéer kring olika teman.

Vi strävar efter att ha ett brett och tvärdisciplinärt angreppsätt i de flesta av de aktiviteter som genomförs, och genom de ekonomiska stöd som plattformen erbjuder. Vi jobbar t.ex. med interna tvärdisciplinära workshopar där forskare får bredda sina nätverk och där vi diskuterar olika möjligheter för samarbeten och aktiviteter, och vi erbjuder olika slags stöd i samband med tvärvetenskapliga ansökningsprocesser. Vi diskuterar också tillsammans med SLU:s övriga framtidsplattformar hur vi kan angripa uppdraget att utveckla tvärvetenskapliga samarbeten. Effekten av våra olika insatser följer vi upp på personlig basis, genom ett generellt nätverkande samt genom uppföljning av ansökningar och projekt.

 För att stimulera tvärvetenskap arbetar SLU Future Food med:

  • att både inom och utanför SLU synliggöra forskning och forskare vid SLU som arbetar inom ”hållbara livsmedelssystem” i syfte att skapa kunskap och intresse för SLU:s forskning och kompetens på området
  • att ordna aktiviteter för enbart SLU-forskare, eller aktiviteter där även externa aktörer deltar för att underlätta kontakt och nya samarbeten och för att bidra till breddade eller nya perspektiv och nya idéer
  • att erbjuda kurser, workshopar och seminarier för att stärka kunskapen om tvärvetenskapliga former och arbetssätt
  • att erbjuda stimulansmedel, koordinering, hjälp med matchmaking och praktisk hjälp för att stimulera tvärvetenskapliga samarbeten och forskningsansökningar

Vad menar vi med tvärvetenskaplig forskning?

Med mång- och tvärvetenskaplig forskning menar vi forskning som innefattar teori, metod eller forskningsansatser från mer än en vetenskaplig disciplin eller vetenskapligt område. I mångvetenskaplig (multidisciplinär) forskning används dessa teorier, metoder eller ansatser sida vid sida, och i tvärvetenskaplig forskning i bemärkelsen interdisciplinär integreras dessa i åtminstone viss utsträckning. Tvärvetenskap i bemärkelsen transdisciplinär inkluderar även annan kunskap än akademisk kunskap, exempelvis praktisk kunskap eller erfarenhetsbaserad kunskap.

Mer om tvärvetenskap

Presentationer och filmade föredrag om tvärvetenskap

Temasida om tvärvetenskap

 


Kontaktinformation