9 nov

Gårdsbesök Högalid, Påarp

Växande möten: Framtidens lantbruk - med eller utan AI?

seminarier, workshops |
Fyra kor med futuristiska inslag genererad av AI.

Är AI ett självskrivet verktyg i framtidens jordbruk och hur skulle AI kunna hjälpa jordbruket att bli mer hållbart? På vårt sjunde växande möte lyfts både konkreta exempel och forskning i ämnet.

Vi ses på Högalid i Smedstorp där vi får en rundtur och där Mikael Palm kommer att dela med sig om den teknik och artificiella intelligens som används i lantbruket idag, både i mjölkproduktion och växtodling.

Dessutom får vi ta del av studenterna Carl Cedergren och Hugo Olofssons studie Variabel giva – som visar att användandet förblir lågt trots att optimerade resurser ger minskad klimatpåverkan och ökad lönsamhet.

Växande möten är för dig som är verksam inom lantbruk eller gröna näringar och vill bli än mer redo för vad framtiden kräver.

Fakta

Tid: 2023-11-09 16:00 - 19:00
Ort: Påarp
Lokal: Gårdsbesök Högalid
Arrangör: SLU Partnerskap Alnarp, Innovationscenter för landsbygden, LRF och Region Skåne
Sista anmälningsdag: 5 november 2023
Pris: Kostnadsfritt
Mer information:

Anmälan senast 5 november i anmälningsformuläret

Var? Högalid, 273 98 Smedstorp

Körinstruktion: Passera kalvstallar och gårdsplan med gamla boningshuset, kör vidare till kostallet, parkering på vändplan.

Efteråt fortsätter det Växande möten på Ingelsta Kalkon där det bjuds på smörgårdstårta. Vänligen ange eventuella allergier och matpreferenser i anmälan.


Program

Gårdbesök: Högalid i Smedstorp med Mikael Palm

Med en anläggning fylld av banbrytande teknikanvändning som underlättar och optimerar arbetet strävar Mikael Palm efter att vara en intressant arbetsgivare. De har idag en KRAV-certifierad mjölkproduktion med 300 mjölkkor, 400 ha åkermark, åtta anställda och ligger i framkant när det gäller framtida lantbruk.

Oleksiy Guzhva från SLU Alnarp: Digitala lantbruk

Vilka möjligheter finns med den digitala utvecklingen och sensorteknik? Vad kan man få ut kontra vad det kostar att driva exempelvis utifrån perspektiv som energieffektivitet, cirkularitet och smart utnyttjande av resurser? Oleksiy Guzhva, forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp inom innovation och tekniska utvecklingar för lantbruket, delar med sig av analyser inom hållbart lantbruk.

Peter Kaarle från Hushållningssällskapet Skåne: Ökad användning av befintlig maskinteknik

Peter Kaarle är Koncept och affärsutvecklare på Hushållningsällskapet inom AI och Digitalisering och kommer att dela med sig av praktiska exempel kring hur de digitala verktygen i den befintliga maskinparken kan användas bättre och mer effektivt.