SLU-nyhet

Henrik Hedenås ny programchef för NILS

Publicerad: 01 mars 2018
Henrik Hedenås, programchef för Nationell inventering av landskapet i Sverige (NILS). Foto: Ulla Ahlgren, SLU

Sedan den första januari är Henrik Hedenås ny programchef för miljöövervakningsprogrammet Nationell inventering av landskapet i Sverige (NILS).

– Det känns spännande att ta över ansvaret som programchef för NILS. Vi har ett unikt data och en väldigt kompetent personal och jag hoppas att vi tillsammans inom programmet kommer att hitta bra och givande samarbetsformer, säger Henrik Hedenås.

Henrik Hedenås är disputerad växtekolog från Umeå universitet. Han kom till SLU år 2011 och har delat sin tid här mellan att arbeta som analytiker vid NILS och forskning, bland annat om skogliga landskapsvärden. Henrik Hedenås kommer framöver nu även att arbeta halvtid som programchef för NILS.

Ser framför sig en årlig publikation med landskapsdata

Något som Henrik Hedenås lyfter som en viktig fråga framöver är att fortsätta arbetet med att utveckla ett effektivt dataflöde från fältinsamling ända fram till dataleverans.

– Vi måste jobba vidare med frågor som rör datakvalitet, dataflöde och datatillgänglighet, där en del av våra data ska finnas som öppna data. Sen vill vi också ge ut en årlig tryckt publikation med landskapsdata, säger han.

Han betonar att det finns en stor efterfrågan på bra miljödata, bland annat för den svenska miljömålsuppföljningen, och att NILS har en viktig roll att fylla här.

– Jag jobbar själv med indikatorer, det vill säga hur NILS-data kan användas vid uppföljningen av miljömålen. Mitt eget driv handlar mycket om att förstå vad som ligger bakom förändringar som man kan se i miljön. Att kunna följa upp effekter av åtgärder och jordbrukspolitik är centralt, säger Henrik Hedenås.


Kontaktinformation

henrik.hedenas@slu.se, 090-786 86 41

Sidansvarig: ulla.ahlgren@slu.se