SLU-nyhet

Guld till grön film som inte är svart-vit

Publicerad: 17 november 2021
Prispokal från Publishingpriset

Publishingpriset belönar filmen Guld och gröna skogar med guld. Filmen handlar om naturturism och företagarna som satsar på skogens mjuka värden. Den är en del i SLU Future Forests kunskapspaket om mångbruk av skogen.

– Filmen berättar på ett medryckande sätt om det komplexa och svårförenliga i samhällets behov av skogsråvara och möjligheterna att bedriva affärsverksamhet på landsbygden. Det är frestande att måla en svart-vit bild och till exempel ställa traditionellt skogsbruk och upplevelser mot varandra, men som alltid är verkligheten mer komplex vilket vi visar i filmen, säger Göran Ståhl som är dekan för fakulteten för skogsvetenskap vid SLU.

Filmen är en del i en satsning från SLU Future Forests, som gick ut på att ta fram och kommunicera kunskap om det som brukar kallas skogens mångbruk. Där ingår förutom filmen och magasinet ett antal rapporter och policy briefs om mångbruk (se länkar nedan).

– Det här projektet har lyft viktiga frågeställningar kring att bruka och leva i skogen, och vad det innebär när skog och landsbygd oundvikligen formas och anpassas till det urbana samhällets önskemål och krav, säger Emma Holmström, programchef på SLU Future Forests.

Fakta:

Publishingpriset har i närmare trettio år belönat lovvärd redaktionell kommunikation och marknadskommunikation. Vinnare 2021 film - Publishingpriset

Filmen Guld och gröna skogar har tidigare under 2022 belönats med guld vid den internationella miljöfilmsfestivalen Deauville Green Awards, samt silver vid World Media Festival i Hamburg.


Kontaktinformation