SLU-nyhet

Delta på Mjölkveckan 17–21 oktober!

Publicerad: 13 oktober 2022
En kvinna sitter på huk i en ladgård, ett kohuvud kommer in från vänster i bilden. Foto.

Den 17–21 oktober diskuteras möjligheter och utmaningar för svensk mjölkproduktion på SLU:s Mjölkvecka.

Antalet mjölkgårdar minskar i Sverige i snabb takt och det får konsekvenser för livsmedelsförsörjningen och vår levande landsbygd. För att motverka utvecklingen behövs flera insatser, bland annat forskning. Därför arrangerar SLU Mjölkveckan för andra året i rad. Konferensen ges som webbinarium 17 och 18:e oktober. Sedan flyttar veckan till mässan Elmia Lantbruk i Jönköping med en konferens på torsdagen.

– Måndag och tisdag sänder vi från SLU:s studio i Ultuna. Första dagen diskuteras ekonomi och företagande och andra mjölk, miljö och mervärden, berättar Margareta Emanuelson som är arrangör.

Många intressegrupper samlas

Under Mjölkveckan presenteras resultat från forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk”. I programmet, som koordineras från SLU Future Food, finns sex projekt från SLU, Chalmers och RISE.

– Under veckan kommer forskare, rådgivare, mjölkbönder, företag, intresseorganisationer med flera liksom intresserade privatpersoner lyssna till programmet. Efter varje programpunkt finns det möjlighet att ställa frågor, berättar Mjölkveckans moderator Malin von Essen.

Hur får vi en långsiktigt hållbar mjölkproduktion?

Mjölkproduktionen måste vara långsiktigt hållbar och livsmedlen efterfrågas av konsumenterna. Forskarna undersöker hur de målen kan nås men fler initiativ behövs.

– Är det en annan typ av mjölkko som krävs, behövs ökad samverkan mellan växtodlingsgården och djurgården, hur skall man få ekonomin att gå ihop? En annan fråga är hur vi skall utfodra kor så att de inte konkurrerar om mat som vi människor också kan äta. Det här och mycket mer är frågeställningarna kommer vi ventilera under mjölkveckan, avslutar Margareta Emanuelson.

Fakta:

Mjölkveckan 2022

Forskningsprogrammet ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk”

Programmet omfattar sex projekt från tre forskningsmiljöer: SLU, Chalmers och RISE. Projekten startade 2019 och pågår till december 2023. Programmet koordineras av SLU Future Food. Syftet med ”Hållbar produktion och konsumtion av mjölk” är att generera ny kunskap för en mer hållbar mjölkproduktion och konsumtion. Forskningsprogrammet sträcker sig från den enskilda kon, till miljöpåverkan på gårdsnivå, till nytta och ny användning av gräsfoder och till en kombination av miljö och folkhälsa för kostrekommendationer.


Kontaktinformation

Margareta Emanuelson
Universitetslektor, Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Koordinator för Hållbar produktion och konsumtion av mjölk
Margareta.Emanuelson@slu.se, 018-67 16 49, 0703-35 74 70