Kontaktinformation
Institutionen för mark och miljö, Markens näringsomsättning
Markorganismer kan betraktas som jordens ’biologiska motor’, som driver många av de viktiga ekosystemtjänster som marken levererar. Förutom kol och näringsämnen behöver markorganismer energi för att fungera. "Genom att inkludera energetiska egenskaper hos organiskt material kan vi öka vår förståelse för markens koldynamik i diversifierade odlingssystem", säger Louis J.P. Dufour.
Louis J.P. Dufour är doktorand i forskargruppen markens näringsomsättning vid institutionen för mark och miljö, SLU och författare till en ny doktorsavhandling som undersöker diversifiering av odlingssystem och dess effekter på processer under markytan.
Diversifiering av odlingssystem är en potentiellt attraktiv jordbruksmetod för att stimulera kolinlagring. Trots att det främjas av EU:s Common Agricultural Policy (CAP) saknar vi fortfarande en mekanistisk förståelse för hur diversifierade odlingssystem påverkar kolinlagring i marken. Genom att fördjupa vår uppfattning av förhållandet mellan mångfalden av växter och den mikrobiella omsättningen av det organiska materialet i marken kan vi förbättra vår mekanistiska förståelse av koldynamiken i diversifierade odlingssystem.
Det är inte lätt att svara på frågan om diversifierade organiska tillförsel spelar en viktig roll för koldynamiken i marken. Louis arbete har dock visat att det inte räcker att bara ta hänsyn till den kemiska sammansättningen av det organiska materialet marken, men att vi genom att inkludera energiegenskaperna kan öka vår förståelse för koldynamiken i olika diversifierade odlingssystem.
I sitt arbete använde Louis jordprover från spannmålsdominerad jordbruksmark, gräsmark till skogsmark, inklusive ett långliggande fältförsök med Salix varpå deras kemiska och biologiska egenskaper utvärderades. Marken är ett av de mest komplexa systemen på jorden och modeller för organiska materialet används därför ofta för att förutsäga potentiell kolinlagring i marken. Tillförlitliga modellförutsägelser kräver information från empiriska studier.
Till exempel fokuserar en ny modell som utvecklats i gruppen biogeofysik, en annan forskargrupp från samma institution, på mikrobiell energibegränsning och fysiskt skydd av organiska materialet. Empiriska data från Louis’ arbete har potential att bidra till modeller för koldynamiken. I ett bredare perspektiv kommer dessa forskningsresultat att tillhandahålla policyrelevanta data som kan ligga till grund för framtida CAP-instrument och bidra till utvecklingen av ett hållbart jordbruk.
Länk till avhandlingen: https://publications.slu.se/?file=publ/show&id=132976&lang=se
Louis J.P. Dufour försvarar sin avhandling den 26 maj klockan 13.00 i Sal L Undervisningshuset Ultuna. För anmälan till disputationen online vänligen kontakta: Anke.Herrmann@slu.se