Ur SLU:s kunskapsbank

Värmeböljor hotar häckande havsfåglar

Senast ändrad: 05 mars 2024
Sillgrisslor på klipphylla

Mer extrema och utdragna värmeböljor kan leda till att havsfåglar förlorar sina ägg och ungar.

Många arter av havsfåglar häckar under årets varmaste månader på väderexponerade klippor och stränder. Det gör dem sårbara för värmeböljor. Därför har forskare tittat närmare på hur höga temperaturer och solsken påverkar Östersjöns sillgrisslor utanför Stora Karlsö.

Sol och hetta stressar fåglarna

Sillgrisslorna påverkades kraftigt vid höga temperaturer och solsken. De börjar flämta, vilket fungerar avkylande. Fåglarna för också vingarna ut från kroppen för att försöka bli av med så mycket värme som möjligt. Många fåglar lämnar klipporna för att kyla av sig i havet.

Vid några tillfällen registrerades mycket höga temperaturer på klippan – över 47 grader i direkt solljus. Då lämnade många av de vuxna fåglarna sina ägg och ungar ensamma på klippan.

De ensamma äggen och ungarna är sårbara. Forskarna såg flera fall där de ensamma ungarna dog i värmen, eller blev nedsparkade från klippan av andra fåglar av misstag. Ibland råkade föräldrarna också sparka ner sitt eget ägg, när de var väldigt påverkade av värmen.

Med pågående klimatförändringar talar allt för att värmeböljor kommer bli ett allt större problem, för både sillgrisslor och andra havsfågelsarter.

Fakta:

Fakta om sillgrisslor och Stora Karlsö

  • Över 20 000 par sillgrisslor häckar (lägger ägg och föder upp ungar) på Stora Karlsö varje år.
  • Ett sillgrisslepar lägger 1 ägg per säsong, och föräldrarna hjälps åt att ruva och mata ungen.
  • Sillgrisslan blir äldst av alla fåglar i Sverige (den äldsta hittills 47 år).
  • Populationen på Stora Karlsö har ökat starkt under hela 1900-talet efter att ha varit nära utrotning på grund av jakt och äggplockning.

Kontaktinformation

Agnes Olin, forskare
Institutionen för akvatiska resurser, SLU
agnes.olin@slu.se, 010-478 41 29, 076-126 80 69  

Jonas Hentati Sundberg, universitetslektor
Institutionen för akvatiska resurser, SLU
jonas.sundberg@slu.se, 073-938 79 69