Hoppa till huvudinnehåll

Vatten och fisk

Vid SLU finns kunskap om fiskodling, fiskars och andra vattenlevande organismers ekologi, fiskevård och vattenvård m.m. De akvatiska ekosystemens tillstånd och utveckling följs, och man undersöker även hur resursutnyttjandet, t.ex. fiske, påverkar ekosystemen. Vattenbruk, eller akvakultur, innebär odling av vattenlevande djur och växter, vanligtvis i havet eller i bassänger.

I Sverige odlas huvudsakligen musslor, kräftor och fisk. Dels finns det matfiskodling som producerar fisk direkt till konsumenterna, dels odlar man sättfisk för utsättningar i fiskevatten. Vattenbruksforskning rör lämpliga fiskstammar för odling, foder etc. Miljömässiga för- och nackdelarna med vattenbruk, t.ex. näringsläckage och reningseffekter, undersöks också. SLU:s miljöanalysprogram Sjöar och vattendrag bidrar till att ge en helhetsbild över vattenstatus och kemisk-fysisk påverkan på sjöar och vattendrag och större vattensystem. I programmet Kust och hav samlas den marina kompetensen inom miljöanalys vid SLU.


Det finns 58 sidor som är taggade med Vatten och fisk:

Covid i avloppsvatten

Hur smittspridning av olika sorters influensa varierar, går att följa med hjälp av provtagning av avloppsvatten. På Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) arbetar flera personer med dessa analyser. Här

Framtidens fiskavlivning: Humana metoder under luppen

Vattenbruk är en ökande produktion i hela världen. Det finns därmed behov att utveckla humana slaktmetoder, både för att främja djurvälfärden och för att säkerställa hög kvalitet på den slutliga

Kustvatten klimat Havsutsikt

Minns du värmeböljan år 2018? Märkte du att senare års översvämningar i inlandet följdes av ett utsötat ytskikt i havet? På senare år har de svenska kustvattnen visat tecken på stora klimatrelaterade

Hatten på för fiskvälfärden!

Alla fiskar som hålls av människor måste bedövas innan slakt. Hur detta ska göras på ett etiskt försvarbart sätt är dock oklart. Kunskapsbristen när det kommer till bedövningsmetoder för fisk grundas

Vad tycker den odlade fisken?

Idag är drygt hälften av den fisk som äts uppfödd i fångenskap och andelen med ursprung från odling ökar för varje dag som går. Tyvärr finns en del problem kopplade till fiskodling. Ett av dessa är

Musslor och jäst - alternativa foderråvaror till röding

Inhemska foderråvaror som inte konkurrerar med vår egen matproduktion är avgörande för att vi på ett hållbart sätt ska kunna producera foder till odlad fisk. Forskare vid SLU har i ett projekt visat

Vad finns dolt under ytan?

De senaste framstegen rörande biosensorer ger ökade möjligheter att övervaka välbefinnandet hos fiskar i vattenbruk. Innan nya biosensorer tas i bruk måste dock deras lämplighet och möjliga

Våtmarker - forskningen ur ett vattenperspektiv

Har du någon gång undrat över våtmarker? Under många år torrlades våtmarker i Sverige delvis för att öka den odlingsbara ytan. Nu vill vi istället ha fler våtmarker eftersom vi ser många fördelar

Akvakulturens möjligheter och utmaningar

Säg ”jordbruk” och alla får en bild av vad du pratar om. Men säg ”vattenbruk” eller ”akvakultur”, och associationerna blir nog inte lika tydliga. Akvakultur har stor potential att växa, eftersom vår

Framtiden för kött

Vi människor är de enda djuren i världen som medvetet väljer mellan om vi ska äta kött eller inte. Att kött är näringsrik föda som våra kroppar är väl anpassade för är bortom diskussion. Men en rad

Jäst i fodret kan förbättra fiskens immunfunktion

Jästsvampen Yarrowia lipolytica kan vara av intresse som ingrediens i djurfoder på grund av sin goda näringssammansättning samt innehållet av immunstimulerande ämnen. Vi har undersökt hur tillväxt,

Skörd av vass ger dubbel nytta

Nu utvecklas vass som ett djurfoder med en extra miljönytta – skörd av vass kan samtidigt motverka övergödning i våra vatten, enligt forskare vid SLU. För att minska övergödningen av Östersjön har vi

Loading…