
Vad gör en mark/växtagronom?
Som agronom inom området mark/växt har du en bred kompetens och en helhetssyn om växtproduktionen i jordbruket. Dessutom har du fördjupad kunskap om växternas biologi och samspelet med marken, andra organismer och den omgivande miljön. Som mark/växtagronom kan du t.ex. jobba med rådgivning inom lantbruket, med strategiska utvecklingsfrågor på myndigheter eller inom forskning och innovation.
Hur blir jag mark/växtagronom?
Om du vill bli mark/växtagronom söker du först det treåriga växtodlingsprogrammet - kandidatprogram. Därefter söker du ett tvåårigt masterprogram för mark/växtagronomer med programstart 2024.

Växtodlingsprogrammet - kandidatprogram 3 år
Vill du vara med och påverka framtidens livsmedelsförsörjning? Växtodlingsprogrammet ger dig kunskap om odling av jordbruksgrödor och om vad som krävs för att producera livsmedel på ett hållbart sätt. Programmet leder till en kandidatexamen i biologi och är även grunden för att bli mark/växtagronom.
Agronom - mark och växt - masterprogram 2 år
Masterprogrammet för mark/växtagronomer ger fördjupad kunskap inom växtproduktion och markvetenskap. Du lär dig hantera komplexa system och att sätta livsmedelsproduktionen i ett större perspektiv. Masterprogrammet har programstart 2024. Det planerade innehållet kan du se här.