This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Fokus ligger på odling av jordbruksgrödor. Du läser ämnen som ekologi, kemi och växtbiologi. Markvetenskap ingår som ett viktigt område, och du får lära dig om hur mark och vatten kan hanteras på ett hållbart sätt i odlingen. Teori kombineras med tillämpning nära forskningen och näringen. Programmet ger dig en kandidatexamen i biologi, men kan också ge dig en agronomexamen i kombination med masterprogrammet Soil, Plant and Environment. Vill du börja jobba efter kandidatexamen är kommuner, länsstyrelser och olika företag exempel på arbetsplatser.
Utbildningen fokuserar på olika aspekter av växtproduktion: växtskydd, odlingssystem, odlingsteknik, växtnärings- och vattenförsörjning och odlingens påverkan på mark, vatten och biologisk mångfald.
De första åren läser du basämnen som behövs för de kommande studierna, till exempel kemi, matematik och statistik. Du studerar också marken och dess funktion i jordbrukssystemet. Kurserna i växtfysiologi, cellbiologi och mikrobiologi ger dig kunskaperna du behöver för att förstå livsprocesser och växternas funktion. Du kommer också att lära dig mer om ekologi, genetik, flora och fauna. Därefter läser du om hur marken och växterna samspelar inom odlingssystemet och om odlingsteknik och växtskadegörare.
Under utbildningen breddar du dina kunskaper om lantbruk – inom husdjur, ekonomi, livsmedel och landsbygdsutveckling. Samläsning med studenter från program kopplade till andra delar av lantbruket ger ett breddat perspektiv till de komplexa utmaningar som finns för att uppnå en hållbar produktion och du får en förståelse för sambanden mellan områdena och en helhetsbild av lantbruket. I slutet av utbildningen gör du ett självständigt arbete (kandidatarbete) som ger dig träning i att skriva vetenskaplig text och möjliggör fördjupning inom valt ämnesområde.
Efter utbildningen kan du söka jobb inom flera olika områden. Som biolog med växtproduktionsinriktning kan du till exempel arbeta på kommuner, länsstyrelser eller olika företag som:
Utbildningen är grundläggande och ger dig en bas om du väljer att läsa vidare och specialisera dig ytterligare. Programmet kan ge dig en agronomexamen om du kombinerar det med Masterprogrammet Soil, plant and environment
SLU är universitetet för livsvetenskaper, naturresurser, hållbarhet och människan. Här pågår ständigt forskning om bland annat miljö och biologi. När du studerar här får du ta del av de senaste forskningsrönen.
Undrar du vad som händer efter studierna på SLU? Klicka här för att se filmer med våra alumner.
Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter.
Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.
Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.
Telefon
018-67 28 00
Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen