Naturupplevelser och möten med djur som resurs för välmående

Senast ändrad: 18 juni 2019
Mats Niklasson guidar i Nordens ark. Foto Björn Johansson.JPG

Välkommen till ett seminarium om naturvägledning och hälsa med koppling till naturupplevelser inklusive möten med djur, som CNV anordnar tillsammans med SLU:s forskningsplattform Framtidens djur, natur och hälsa.

Vi kommer att vara på Nordens ark och använder - bland annat - deras utbildningar i praktisk naturvägledning som verktyg för hälsa och grön omsorg som utgångspunkt för övningar och diskussioner. Nordens arks utbildningar är riktade till personliga assistenter, ledsagare, personal i särskolan och förskolepersonal, men innehållet är lika användbart för alla naturvägledare eller andra personer som vill bedriva naturvägledning i hälsofrämjande syfte.

Seminariet vänder sig till alla som är intresserade av att arbeta med naturvägledning och hälsa.

När: 2 – 3 oktober 2019. Seminariet börjar med gemensam lunch kl. 12 den 2 oktober och avslutas senast kl. 13 den 3 oktober. Därefter gemensam lunch för den som vill (ange i anmälan).

Var: Nordens ark, Hunnebostrand. Hitta hit
Kollektivtrafik till exempelvis Göteborg C cirka en gång per timme: Västtrafik.

Nordens Ark är en djurpark som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Man bedriver naturvård, uppfödning, forskning och utbildning (bland annat inom naturvägledning) samt arbetar med att sprida kunskap om biologisk mångfald. Läs mer om Nordens ark här.

Program längre ner på sidan.

Sista anmälningsdag: Fredag 30 augusti. Anmäl dig via formuläret nedan. Efter sista anmälningsdag måste vi tyvärr ta full avgift, om vi inte kan hitta en ersättare.

Kostnad:  2 400 kr exkl. moms. I avgiften ingår boende i delat rum samt lunch dag 1, middag, frukost, fika båda dagarna. 
Enkelrumstillägg: 300 kr pp. Ange i formuläret om du vill boka enkelrum.

Vi kommer att varva teoretiska pass med övningar utomhus - medtag kläder för väder.

Varmt välkomna!

Anmäl dig här!

Faktureringsinformation

Dina önskemål och behov

Önskar lunch dag 2 (betalas av deltagarna själva)
Önskar enkelrum (+300 kr)

Godkänn och skicka in anmälan

Tillåter du att vi delar ditt namn och e-postadress till övriga deltagare, under eller efter seminariet, tex via en deltagarlista?
De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera och hantera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter.

Program

Onsdag 2 oktober, start kl.12:

Hej och välkomna! Lunch.

Introduktion till Nordens arks arbete med ”Djur och natur – praktisk naturvägledning som verktyg för hälsa och grön omsorg”. Pelle Karlsson och Björn Johansson, naturvägledare Nordens ark. Utomhuspass med övningar.

Fika i skogen

Nordens ark, en presentation av djurparken.

Stress och naturunderstödd rehabilitering - utvärdering av projektet i Nordens ark. Eva Sahlin, forskare vid Institutet för stressmedicin/Gröna rehab.

Besök på lantgården, där vi får ta del av hur Nordens ark arbetar med naturvägledning för ungdomar och vuxna med olika funktionsvariationer, samt med barn för vilka traditionell ”stillasittande” skolundervisning fungerar mindre bra.

Walk and talk, diskussionsövning på väg till middagen.

Middag.

Ev. kortare kvällspass under trevliga former.

 

Torsdag 3 oktober

Frukost och utcheckning

Lena Lidfors, chef SLU:s forskningsplattform Framtidens djur, natur, hälsa om forskningsläget och kopplingarna djur, natur och hälsa.

Naturbaserade hälsoinsatser i danska kommuner - Susanne Rosenild, biolog, socialpedagog och naturvägledare vid Sundhedsafdelingen (hälsoavdelningen) vid Vordingborgs kommun på Själland. Med sin kompetens kan naturvägledare ge personer med fysiska, psykiska och sociala hälsoutmaningar möjlighet att ta del av naturens hälsobringande effekter. Naturvägledare kan därmed - gärna i samarbete med andra yrkesgrupper inom hälsosektorn - utgöra ett viktigt bidrag till kommuners hälsoarbete.

Diskussioner och övningar utomhus.

Summering, slutreflektion.

Seminariet avslutas. Därefter gemensam lunch för den som vill. (Betalas separat/ange i anmälan.)

Under seminariet vill vi gärna fånga upp deltagarnas intresseområden och det finns möjlighet att genomföra diskussioner och övningar i grupper utifrån dessa. Ange därför i anmälan vad du är intresserad av, frågor du vill diskutera, områden du vill utforska tillsammans med andra forskare och praktiker inom naturvägledning och friskvård.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv

Sidansvarig: cnv@slu.se