Hoppa till huvudinnehåll

Matkultur

Mat är så mycket mer än smak, konsistens och näring. Mat är också i högsta grad kultur, och vad vi äter och hur vi äter är djupt rotat i vår kultur och vilka vi är som grupp och individer.

En pojke och hans mamma lagar mat i ett kök. Foto.

Rapporter om matkultur

Om vi vill skapa förändring i riktning mot hälsosammare och miljömässigt hållbara matval är det viktigt att förstå och beakta de kulturbaserade motiven bakom våra matval.Här hittar du populärvetenskapliga rapporter från SLU Future Food om matkulturens betydelse för vårt val av mat, och i förlängningen vår egen och planetens hälsa:

Matkultur året runt

Påskägg, våfflor, sill, kräftor, julmat, potatis, husmanskost, gåsamiddag och mycket mer. Här kan du läsa måltidsforskaren Richard Tellströms krönikor över säsongens mat. Hur har vår matkultur förändrats genom historien och varför äter vi som vi gör till olika högtider?

Midsommarstång, foto.

Så hållbar är svenskarnas kost

Vad innebär det att äta hållbart, och vad är en hållbar kost? Forskare från SLU och IVL gör en djupdykning i den frågan i en ny rapport från SLU Future Food: Mat, miljö och hållbarhet – hur påverkar den mat vi svenskar äter planeten?

Grönsaksdisk i matvaruaffär, i förgrunden röda tomater. Foto.

Köttet - en het potatis

Hur mycket kött ska vi äta och vad är alternativen? Och hur ska köttet produceras? Vad lägger du själv på grillen, och varför? Podden Meat: the Four Futures vill skapa en bredare diskussion kring framtiden för kött. Ett smakprov av serien hittar du också i avsnitt #30 av podden Feeding your mind.

En bit rött kött. Foto.

Kan vi förändra våra matvanor?

Våra måltidsmönster är fast förankrade i kultur. Men kultur är något levande, ständigt i förändring. Vad innebär det för möjligheterna att förändra matvanor? Hur påverkar stora världsskeenden vår matkultur och kan kristider skapa nya vanor?

Hamburgare och amerikansk flagga. Foto.

Våra komplexa matval - varför äter vi som vi gör?

Varför äter vi som vi gör? Och vem har ansvar för att styra om om kursen mot mer hållbarhet? I poddavsnittet "Våra komplexa matval - därför äter vi som vi gör" intervjuas tre forskare som har studerat konsumentval, konsumentbeteenden och matkultur.

Julmat och hållbarhet

Sällan är maten så mycket i fokus som på julen. På vår temasida om julens mat hittar du mer fakta om julens matkultur, historiska fakta och hur man kan göra julbordet mera hållbart.

Lussekatter i närbild, foto.

Matkultur och otydliga konsumenter – hinder för en hållbar omställning?

I det här webbinariet från SLU Future Food (inspelat den 16 januari 2024) berättar Richard Tellström om matkultur och otydliga konsumenter utifrån SLU Future Foods rapport 26: "Matkultur – hinder och drivkraft för hållbart ätande". Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, reflekterar därefter över rapporten och föredraget.

Ät ute - din digitala utflyktslåda

Trevlig sommar! Vi plockar fram och bjuder på vår digitala utflyktslåda med roliga och lite oväntade förslag på utflyktsmål i Uppsala län och tips på picknickmat med historisk anknytning.

Ett sällskap har picknick vid ån. Foto.

Podcast om köttets framtid: 'Meat: the 4 futures'

Är våra val i matbutiken baserade på fakta eller är det mest magkänslan som styr? Podcasten Meat: the Four Futures utforskar fyra olika möjliga framtider för vår köttkonsumtion.

Ikon för podden Meat: the 4 futures
Publicerad: 29 april 2025 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…