Hoppa till huvudinnehåll

Äta ute - din digitala utflyktslåda - oväntad mat på oväntad plats

Välkommen att upptäcka spännande natur i Uppsala län och varför inte ha en picknick med mat som kommer från landskapet? Här har vi samlat inspiration och tips i en digital utflyktslåda. 

Ett sällskap med gamla och unga personer har picknick vid en å. Foto.

Friluftslivets år - äta ute juni månad

2021 var Friluftslivets år och juni temamånaden ”Äta ute”. Med utgångspunkt i det tog vi fram den digitala utflyktslådan för att uppmana till en trevlig picknick i ett fint naturområde. Här finns tips som räcker hela sommaren – bjud gärna med någon som inte kommer ut så mycket, så blir vi fler som kan njuta av friluftslivet. 

Salta sillar längs Upplandskusten

Längs med Roslagskusten har strömmingsfisket varit viktigt genom historien. Läs mer om strömmingsfiskets historia, olika sätt att äta strömming, förslag på utflyktsmål längs Upplandskusten och några tips till lunchlådan.

Nyfiskad strömming. Foto.

Gammal mat på gammal plats

Din mat på bordet och dina matvanor skapar alltid ett landskap. Nära eller långt bort. Naturligt eller bearbetat av de människor som ser till att du får den mat du vill ha. Genom historien har människors djurhållning och odlingar skapat det landskap som du ser i Uppland idag.

Bröd och säd. Foto.

Ätliga vilda växter

På försommaren är naturens skafferi fyllt av primörer. Under många år har finkrogar serverat vilda växter som en del i sina måltider. Här kommer några enkla tips på vilda växter som är lätta och kul att använda för att sätta lite extra piff på maten – på utflykten eller hemma.

En ostmacka med ramslök och gökärt. Foto.

Vatten och bröd på Broborg

Broborg är Upplands största fornborg från tidig järnålder. Här bjuds du på en vandring med vacker utsikt, rafflande historia och ett läskande slut vid trefaldighetskällan.

Vy över Broborg. Foto.

Till bords med Linné

"Bästa kryddor är banan, kanel samt en ringa mängd av kokta nejlikor och saffran", sa Linné. Blanda till en smoothie till utflyktskorgen och ge dig ut på vandring i Linnés fotspår.

Kungsängslilja. Foto: Cecilia Odlind.

Mejerier i Uppland

Produktion av mjölk till alla mejerier har präglat Upplands jordbrukslandskap till ett öppet landskap med betande djur synliga nästan överallt. Förmodligen var antalet mejerier som mest uppemot ett hundra i länet.

Svarvitt foto över Rasbo mejeri från ca 1910

Äta myror?

Insekter brukar beskrivas som framtidens mat och ett enkelt sätt att få fram protein till mänskligheten med små konsekvenser för miljön. För den som vill testa att äta insekter går det bra att göra redan idag.

En glasflaska med myror i sprit står på en duk på en sten. Foto.

Picknickens historia

Laga mat ute - mer inspiration

Vill du hitta mer inspiration för hur du på ett enkelt sätt kan laga mat ute? Här bjuder vi på några välpaketerade godbitar från bl.a. Friluftsfrämjandet och Scouterna.

Publicerad: 08 maj 2023 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…