Begrepp inom naturbaserade insatser

Senast ändrad: 24 maj 2023
En kvinna sitter i en trädgård, foto.

Det är viktigt att de som använder naturen för att hjälpa människor på olika sätt använder samma begrepp och definitioner. Det är viktigt både för att den som tar emot en behandling och för att myndigheter, forskare, utbildare och utövare ska prata samma språk. Här definierar vi vanliga begrepp som används i Sverige inom naturbaserade insatser. Detta gäller när man använder naturen helt eller som en del i en behandling.

Övergripande begrepp

Naturbaserade interventioner (nature-based interventions):

  • Fokus ligger på utomhusmiljöer, dvs naturen är den bärande faktorn för interventionen och kan inkludera olika typer av naturmiljöer som exempel skog, gårdsmiljö, trädgård, fjällen, vid stranden/sjön. Här finns många olika termer som mer specificerar vilken typ av intervention det gäller, exempelvis skogsbad, trädgårdsterapi, green care i gårdsmiljö, naturbaserad terapi eller trädgårdsrehabilitering.

Naturunderstödda interventioner (nature-assisted interventions):

  • Fokus ligger på aktiviteterna som kan genomföras oavsett om de är inomhus eller utomhus (i naturen). De kan både omfatta pedagogiska insatser eller hälsofrämjande insatser. Exempel är djurassisterade interventioner såsom häst- eller hundassisterade terapier, odlings- och trädgårdsterapi eller som en del av en rehabilitering.

Specifika begrepp

  • Skogsbad (Shinrin-yoku på japanska) är en naturterapi från Japan. Den uppstod på 1980-talet som motvikt till stress och utbrändhet.
  • Vid trädgårdsterapi används växter och trädgårdsarbete för bl a att förbättra mental och fysisk hälsa. Trädgårdsterapi används även för interventioner av social och integrationskaraktär.
  • Green Care är ett begrepp som avser utbudet av aktiviteter som främjar fysisk och mental hälsa och välbefinnande genom kontakt med djur och natur.  Ofta avser green care lantgårdsrelaterade aktiviteter.
  • I en rehabiliteringsträdgård arbetar man med naturbaserade insatser för behandling och rehabilitering från bl a utmattning och annan stressrelaterad sjukdom och även arbetslivsinriktad rehabilitering för olika målgrupper. Ofta kombinerad med termen Trädgårdsterapi.