SLU-nyhet

Drönar-app vapen mot bladmögel

Publicerad: 23 november 2016

En app som genom analys av bilder från drönare hjälper jordbrukaren att upptäcka tidiga angrepp av bladmögel på potatisgrödorna så att kemisk bekämpning kan sättas in vid rätt tillfälle och onödig besprutning undvikas.

Det är ett innovationsprojekt från SLU som Vinnova finansierar i en ny satsning på att omvandla analoga tjänster till digitala. 

Vinnova gör en ny satsning som ska stimulera omvandlingen från analogt till digitalt inom tre områden där Sverige har goda förutsättningar. Det handlar om digitala tjänster inom produktion och konsumtion av mat, bärbart mode och inom utbildning och lärande.

- Digitaliseringen möjliggör helt nya tjänster, stöper om affärsmodeller och skapar nya marknader. Sverige ligger i långt framme, men vi behöver fortsätta att satsa på digital omvandling för att vi ska vara konkurrenskraftiga i framtiden, säger Erik Sundström, Vinnova.

17 projekt får nu finansiering med sammanlagt 29 miljoner kronor och inom delen FoodTech – digitala tjänster inom produktion och konsumtion av mat, får SLU-forskaren Erik Alexandersson, Växtskyddsbiologi, SLU Alnarp 1,6 miljoner kronor för EnBlightMe! - ett automatiserat stödsystem för upptäckt av potatisbladmögel.


Kontaktinformation