Raser i projektet
För hundar med diagnosen Addisons sjukdom: Samtliga raser
För friska kontrollhundar: Storpudel, bearded collie, portugisisk vattenhund, finsk lapphund
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Senaste nytt inom området, direkt till din e-post. Prenumerera nu!
Hos en hund med Addisons sjukdom fungerar inte binjurebarken. Oftast beror det på att hundens egna immunförsvar har brutit ner binjurebarken. När kroppen på detta sätt inte känner igen kroppsegen vävnad kallas det autoimmunitet. Addisons sjukdom är en av många sjukdomar associerade med just autoimmunitet.
Orsaken till den här typen av sjukdomar är troligen effekter av både gener och miljöfaktorer. Detta innebär att en hund med en viss uppsättning gener som exponeras för vissa miljöfaktorer drabbas av sjukdomen. Med vår forskning har vi kunnat visa att sjukdomen diagnostiseras i de flesta raser, men att Addisons sjukdom är överrepresenterad hos vissa hundraser, som kan tyda på att det hos dessa finns en ärftlig benägenhet att drabbas.
Binjurebarken har normalt som uppgift att utsöndra livsnödvändiga hormoner. Av dessa hormoner är kortisol och aldosteron de viktigaste då det hjälper till att balansera kroppen i stressituationer och genom att reglera blodtryck och vätskebalans. Om sjukdomen går obehandlad under en längre tid kan hunden drabbas av en så kallad ”Addison-kris” som är ett livshotande tillstånd där blodcirkulationen sviktar och återförseln av blod till hjärtat är otillräcklig. Hundar som har Addisons sjukdom uppvisar diffusa sjukdomstecken, som allmän trötthet, muskelsvaghet, diarré, ökad törst och aptitlöshet. Diagnosen ställs genom ett s.k. ACTH test där man stimulerar hormonutsöndringen från binjurebarken och sedan mäter koncentrationen kortisol i blodet före och efter stimulering. Sedan ett par år tillbaka kan vi nu komplettera diagnostiken med ytterligare hormonmätningar, som gör att vi bättre kan karaktärisera och behandla sjukdomen. Det är av särskild vikt då en Addisonhund inte går att bota utan måste behandlas med de hormoner den saknar för att kunna leva vidare.
Ett av målen med projektet är att identifiera de gener som ökar riskerna för att drabbas av Addisons sjukdom. På så vis kan man kanske bättre förstå sjukdoms uppkomst och behandlingsmöjligheter, samt långsiktigt minska frekvensen av sjukdomen hos de drabbade raserna.
Har du en hund som har fått diagnosen Addisons sjukdom ELLER har en äldre (över 7 år), frisk hund av någon av raserna nedan? Vill du ställa upp med ett blodprov? Kontakta oss gärna för mer information. Vi är även intresserade av prov från hela familjer där Addisons sjukdom förekommer.
För hundar med diagnosen Addisons sjukdom: Samtliga raser
För friska kontrollhundar: Storpudel, bearded collie, portugisisk vattenhund, finsk lapphund
Jeanette Hanson, Koordinator
Institutionen för kliniska vetenskaper, SLU
TU-VET@slu.se, 018-672953
Sveriges lantbruksuniversitet
Fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap
Box 7084
750 07 Uppsala
Besöksadress
Almas allé 8
Telefon
018-67 10 00
E-post
dekan.vh@slu.se
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen