Vill du vara med och ta reda på om renskötseln är utrustad för att klara av den ”perfekta stormen”?

Samisk naturbetesbaserad renskötsel påverkas idag negativt av en rad yttre störningar, så som extremt och oförutsägbart väder till följd av klimatförändringar och en ökad konkurrerande markanvändning. Utöver det så har ett framgångsrikt bevarande av rovdjur lett till ökade förluster av framförallt renkalvar. Skapar de kumulativa effekterna från dessa ökande störningar en ”perfekt storm” som riskerar att driva renhjordarna mot en kollaps?
Projektet EQUIP arbetar, i samarbete med renskötseln, för att utreda orsakerna bakom den ökande kalvdödligheten samt för att hitta lösningar för att lindra effekterna av de yttre störningarna. Nu söker vi en motiverad masterstudent som kan vara med och bidra till EQUIPs arbete under läsåret 2025/2026.
Som en del av projektet kommer du att arbeta med stressnivåer hos renkalvar under kalvmärkning. Din uppgift blir att arbeta med kortisol på träckprover från tre samebyar, insamlat under kalvmärkningen 2025. Du kommer hjälpa till att extrahera och analysera prover för att sedan utvärdera kalvarnas stressnivåer. Resultaten presenteras i ditt masterarbete och kommer också ingå i projektets vidare forskning. Dina slutsatser kommer även bidra till att öka förståelsen för hur man skapar en så stressfri miljö som möjligt för kalvarna under kalvmärkningen.
Vi söker dig som tycker att detta låter intressant och spännande. Vi ser helst att du är husdjursagronom, etolog- eller veterinärstudent och har för avsikt att plocka ut en masterexamen, gärna under hösten 2025 eller våren 2026.
Är du intresserad och vill veta mer?
Hör av dig till: Anna Skarin anna.skarin@slu.se eller My Strömgren my.stromgren@slu.se