Kontaktinformation
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (fd HMH), Avdelningen för etologi och djurskydd
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd (fd HMH), Avdelningen för etologi och djurskydd
Detta projekt har som mål att undersöka effekten av inslag i uppväxtmiljön, som setts främja välfärden långsiktigt hos värphöns i experimentella försök, på gårdar med föräldradjur av köttrastyp. Tillgång till fler eller en variation inom biologiskt relevanta resurser under uppväxten, såsom olika typer av ströer och sittpinnar har setts kunna främja värphöns anpassningsförmåga och motståndskraftighet både beteendemässigt och fysiologiskt.
Projektets syfte och olika delar är:
Examensarbeten är möjliga inom alla tre olika delar, även om dessa kommer att utföras under olika tidsperioder. Resultatet kommer att inkluderas i en framtida vetenskaplig publikation där du kommer ha en möjlighet att ha en del i.
På humansidan är det väl känt att barn behöver vistas i en trygg men samtidigt stimulerande miljö för att kunna utvecklas till välmående och välfungerande vuxna. Under uppväxten så är en höna, likt ett barn, särskilt plastisk på ett sätt som optimerar chansen till överlevnad och reproduktion i den miljö där den växer upp. Ett praktiskt exempel är hur problematiskt det kan vara för värphöns som växt upp i ett envåningssystem att finna sig till rätta i ett flervåningssystem. Vidare kan en mer varierande miljö förhöja djurens livskvalitet, genom att erbjuda en högre kontrollerbarhet, fler valmöjligheter och en högre möjlighet att utföra en bred beteenderepertoar.
Vi hoppas att denna studie kan ge djurägare verktyg och stöd för att implementera en miljömodifikation under djurens uppväxt som kan främja djurvälfärden långsiktigt.
Möjliga titlar på examensarbete: