Märkning av fisk och skaldjur

Senast ändrad: 06 september 2022
hummer i en hand
Märkningsförsök med hummer. Foto: Andreas Sundelöf, SLU

Genom att märka fisk och skaldjur får man information om vandringsmönster, tillväxt, överlevnad, spridning och beståndsstorlek. Institutionen för akvatiska resurser märker fisk i flera forskningsprojekt. Information om de märkta individerna är mycket värdefull. På den här sidan kan du rapportera om du fångat märkt fisk eller skaldjur. Du kan också läsa om de forskningsprojekt som pågår på SLU Aqua där märkning är en av undersökningsmetoderna.

Fiskmärkningsdatabasen

Fiskmärkningsdatabasen på institutionen för akvatiska resurser samlar och lagrar en del av Sveriges nationella data över utsättning och återfångst av märkt fisk i sötvatten. Den innehåller i dagsläget över 80 000 återfångstregistreringar samt ca 8 000 utsättningsserier. Data finns från 1940-talet.

Fiskmärkningsdatabasen kvalitetssäkras enligt SLU:s kvalitetssäkringsplan för Foma (fortlöpande miljöanalys): att tillhandahålla öppna data i enlighet med ambitionerna i den myndighetsgemensamma strategin för miljödatahantering.

Data kan lämnas ut vid förfrågan mot administrativ avgift.

Tillverkning av Carlin-märken

SLU för inget lager av Carlin-märken, men kan tillverka vid efterfrågan. För ett antal på mindre än 1 000 st ska beställningen komma in minst tre månader i förväg. För ett större antal, kontakta fiskmärkningen senast 6 månader i förväg.

Läs mer om märkning fisk.

Rapportera in din fångst av märkt fisk och skaldjur

Vilken art vill rapportera in? Välj bland knapparna nedan.

GDPR

De uppgifter du registrerar via webbformuläret, e-postar, skickar med posten eller ringer in, behandlas av SLU för att kunna skicka dig ett svarsbrev samt belöning. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter. 


Kontaktinformation

Teresa Soler, miljöanalytiker
Institutionen för akvatiska resurser, Sötvattenslaboratoriet, SLU
teresa.soler@slu.se, 010-478 42 45