Anna Rising, professor i veterinärmedicinsk biokemi

Senast ändrad: 04 april 2024

Anna Rising är sedan den 1 februari 2018 professor i veterinärmedicinsk biokemi. I sin installationsföreläsning berättar hon om medicinsk ingenjörskonst med hjälp av spindeltrådsteknik: Imse vimse spindel - men vem ska spinna tråden?

Anna Rising är veterinär och inledde sin forskarbana i ett projekt som syftade till att producera konstgjord spindeltråd för medicinsk användning.

Hon ingår nu i en grupp som steg för steg har avslöjat hemligheterna i spindlarnas egen spinningsprocess. Med hjälp av denna kunskap har de designat ett konstgjort spindeltrådsprotein som kan produceras i stora mängder i bakterier, liksom en spinningsprocess som tillverkar fibrer som liknar äkta spindeltråd. Idag arbetar hon med ett flertal medicinska tillämpningar av spindeltrådsteknik.

Stort framsteg för tillverkningen

Hör Anna Rising och Benjamin Schmuck berätta om vårens genombrott.

Se filmen!

Bekanta dig med professor Anna Rising och hennes verksamhet (2 minuter).

Installationsföreläsning

Här kan du se professor Anna Risings föreläsning.

Fakta:

Biografi

Anna Rising föddes 1976 i Västervik, men är uppvuxen i Åby utanför Norrköping. Hon studerade till veterinär i Uppsala och tog ut examen 2003. Efter några kortare anställningar som kliniker påbörjade hon en doktorandutbildning vid SLU där hon arbetade med att karakterisera spindeltrådsgener och förstå hur spindeltrådsproteinerna fungerar.

Efter disputationen 2007, bildade hon tillsammans med kollegor ett spinn-off-bolag där hon parallellt med det akademiska arbetet var VD under fem år. Sedan 2012 har hon varit anställd som samverkanslektor i translationell veterinärmedicin vid SLU, där hon 2013 också antogs som docent i samma ämne, samt som forskare vid Karolinska Institutet.


Kontaktinformation

Anna Rising, Professor
Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi (AFB), Institutionen för anatomi, fysiologi och biokemi
anna.rising@slu.se, +46709744888