Seminarium: Naturvägledning och hälsa i skyddad natur

Senast ändrad: 18 september 2020
Söderåsens nationalpark CC by-SA4 Joakim Hansén

Den 1-2 september 2020 genomfördes ett fullbokat seminarium i Söderåsens nationalpark om naturvägledning och den skyddade naturens potential att bidra till folkhälsa. Seminariet riktade sig till alla med intresse för naturvägledning och hälsa, och som vill ordna eller redan ordnar aktiviteter i skyddade naturområden.

De första dagarna i september träffades ett stort gäng engagerade i Söderåsens nationalpark för att diskutera tema naturvägledning och hälsa. Skyddad natur är en självklar och fantastisk arena för aktiviteter som bidrar till folkhälsa. Men vad gäller, vem gör vad och vilken typ av aktiviteter är lämpliga för att både natur och människa ska må bra? Varför är det så viktigt att naturvägledning bidrar till besökare förstår och skapar en relation till platsen de besöker? Vi på CNV, naturum Söderåsen och SLU:s framtidsplattform djur, natur och hälsa är mycket glada över att vi fick tillfälle att diskutera det under två fina septemberdagar i Söderåsens bokskogssalar med ett fantastiskt gäng av representanter för företag, förvaltare, naturum, kommuner, studieförbund med flera som delade intresset för dessa frågor. Vi testade och reflekterade över skogsbad och andra övningar som deltagarna delade med sig av, fick höra om hur naturum Vattenriket, nationalparksförvaltningen och naturum i Söderåsen, entreprenören och guiden Dunja Kalk från Plura Divisa och Carina Wennström från Forststyrelsen i Finland i det nationella projektet Healthy Parks Healthy people arbetar och tänker kring aktiviteter med omsorg om både människa och natur. Stort tack till alla som deltog och bidrog! Mer dokumentation kommer på denna sida.

-------------------------------------------------------------------

Så här presenterades seminariet: 

1 - 2 september möts vi naturvägledare, förvaltare, forskare, enskilda företagare och turismaktörer för att diskutera, utbyta erfarenheter och prova aktiviteter. Målet är att varje deltagare, innan seminariet är slut, ska ha påbörjat planering av egna aktiviteter, eller utveckling av befintliga aktiveter, och samarbeten på hemmaplan.

Seminariet ordnas av CNV på uppdrag av Naturvårdsverket och i samarbete med Söderåsens nationalpark och SLU Framtidens djur, natur och hälsa. 

I menyn nedanför hittar du programmet och information om det praktiska. 

OBS SEMINARIET ÄR FULLBOKAT anmälan för ev återbudsplatser via formuläret längre ner på sidan.

Vid återbud efter 24 juli debiteras fullt pris - om vi inte kan hitta en ersättare.

Kontakt/frågor: Välkommen att mejla dina frågor till oss på cnv@slu.se.

Varmt välkommen!

Program

Dag 1, tisdag 1 september 

12:00 Välkomna! Seminariet inleds med gemensam lunch i Turistbyrån. Obs att lunchen ingår i programmet.

Naturvägledning + skyddad natur = en resurs för folkhälsan.
Eva Sandberg, föreståndare SLU Centrum för naturvägledning, ger en introduktion till seminariet och området natur och hälsa. 

Lena Lidfors, SLU Framtidens djur, natur och hälsa, berättar hur SLU arbetar med kunskapsutveckling inom området.

Naturvägledning och hälsa i Vattenriket. Naturum Vattenriket i Kristianstad arbetar sedan flera år med naturvägledning till hälsa. Aktiviteterna är uppskattade och efterfrågade! Naturvägledare Sussie Söderlundh berättar.

Healthy Parks, Healthy People ett framgångskoncept i finska nationalparker, och i Europa. Carina Wennström, specialplanerare Metsähallitus/Forststyrelsen, berättar om hur man arbetar med naturupplevelser och hälsa i program riktade till olika målgrupper. Vi får också internationella exempel.

Hälsoaktiviteter i Söderåsens nationalpark – den privata aktörens perspektiv. Dunja Kalk är diplomerad guide i Söderåsen och driver företaget Plura Divisa, officiell samarbetspartner till nationalparken. Övningar och diskussioner utomhus. Fika.

Middag på Villa Söderåsen. Vegetarisk och vegansk mat. Övriga kostönskemål anges i anmälan.

Åsa Elfström, föreståndare naturum Söderåsen, guidar i nationalparken och berättar om varför man arbetar med hälsa.

Skogsbad i kvällningen! Sussie Söderlundh, naturvägledare naturum Vattenriket.

Avslutning senast 20:30

 

Dag 2, onsdag 2 september

Morgonyoga vid Villa Söderåsen.  

Frukost

9.00 Att ordna aktiviteter i skyddad natur: Vad vill vi? Vad gäller? Vad ska vi tänka på? Åsa Elfström, föreståndare naturum Söderåsen. Olika perspektiv, förväntningar och önskningar ska mötas när vi ordnar aktiviteter i skyddad natur. En diskussion för att förstå varandras infallsvinklar och hur nationalparkernas värden – de vi vill dra nytta av för vår hälsa - påverkas av aktiviteter.

Workshop! En övning för fortsatt erfarenhetsutbyte med möjlighet att testa hur våra nya kunskaper och idéer kan omsättas i praktik. Tanken är att påbörja ett konkret arbete som kan fortsätta hemmavid. Leds av CNV, Söderåsens nationalpark och Dunja Kalk/Plura Divisa.

Seminariet avslutas med gemensam lunch kl. 13, till ca 14.

För vem?

För vem? Seminariet vänder sig till alla med intresse för naturvägledning, hälsa och natur som vill ordna eller redan ordnar aktiviteter i skyddade naturområden, och som har ett intresse för den skyddade naturen som en resurs för folkhälsa.

Seminariet ingår i arbetet med varumärket Sveriges nationalparker, varför nationalparksförvaltare/-personal kommer att ha förtur till några av platserna.

När? Var? Hur? - Här hittar du alla praktikaliteter

När? 1 september kl. 12.00 med lunch– 2 september, kl. 13 med lunch till ca 14. 

Var? Vi kommer att vara i Röstånga, en av entréerna till Söderåsens nationalpark. Vi samlas för registrering och lunch i Röstånga turistinformation vi kommer också att vara utomhus i Söderåsens nationalpark. Fika och övriga måltider (frukost  för de boende där)  i Villa Söderåsen.

Hitta hit: CNV uppmuntrar hållbart resande. Ta tåg till Klippan eller Stehag för byte till buss 518 som stannar i Röstånga. (Samma buss stannar även i Skäralid nationalparken). För tidtabell och biljetter: Skånetrafiken

Hur? Vi kommer att vara både inne och utomhus, oavsett väder. Vi kommer att göra övningar som ger närkontakt med naturen. Medtag kläder för detta. Har du möjlighet, så ta gärna med ett liggunderlag eller yogamatta. Program finns längre ner på sidan.

Max deltagarantal: 29 personer.

Pris:  1 600 kr exkl moms för de som bor i Villa Söderåsen. 1200 kr exkl moms för övriga  Avgiften faktureras i efterhand. 

Alla måltider under seminariet ingår: Två luncher, middag dag 1, samt fika båda dagarna. Vegetarisk och vegansk mat. Ange övriga kostönskemål, allergier och liknande i anmälningsformuläret.

Priset är ett enhetspris och subventionerat tack vare vårt samarbete med SLU Framtidens djur, natur och hälsa. Vi kommer därför inte att göra avdrag om man t ex inte vill delta i måltiderna. 

Corona och vad händer om det blir inställt? Information om hur vi Coronaanpassar seminariet har gått ut per mail till alla deltagare. Hör av dig om du inte fått informationen! Fakturering sker i efterhand vilket innebär att deltagare inte ligger ute med pengar om evenemanget skulle bli inställt. 

Fakta:

Seminariet ingår i en serie som arrangeras av CNV i samarbete med SLU Framtidens djur, natur och hälsa och som utforskar hur naturvägledning kan bidra till människors hälsa. Syftet är att presentera aktuell forskning men också att ringa in viktiga framtidsfrågor i dialog mellan forskare och naturvägledare. 

Läs mer om våra tidigare aktiviteter om naturvägledning och hälsa på CNV:s webbplats


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv

Sidansvarig: cnv@slu.se