Seminarium: Naturvägledning och hälsa i skyddad natur

Senast ändrad: 27 mars 2020
Söderåsens nationalpark CC by-SA4 Joakim Hansén

Välkommen till ett praktiskt inriktat seminarium om naturvägledning och den skyddade naturens potential att bidra till folkhälsa. Seminariet riktar sig till alla med intresse för naturvägledning och hälsa, och som vill ordna eller redan ordnar aktiviteter i skyddade naturområden.

1 - 2 september möts vi naturvägledare, förvaltare, forskare, enskilda företagare och turismaktörer för att diskutera, utbyta erfarenheter och prova aktiviteter. Målet är att varje deltagare, innan seminariet är slut, ska ha påbörjat ett tankearbete om egna aktiviteter på hemmaplan.

Seminariet ordnas av CNV på uppdrag av Naturvårdsverket och i samarbete med Söderåsens nationalpark och SLU Framtidens djur, natur och hälsa. 

I menyn nedanför hittar du programmet och information om det praktiska. 

Anmälan sker via formuläret längre ner på sidan, senast 24 juli. Vid återbud efter sista anmälningsdatum debiteras fullt pris - om vi inte kan hitta en ersättare.

Kontakt/frågor: Välkommen att mejla dina frågor till oss på cnv@slu.se.

Varmt välkommen!

Program

Dag 1, tisdag 1 september 

12:00 Välkomna! Seminariet inleds med gemensam lunch. Obs att lunchen ingår i programmet.

Naturvägledning + skyddad natur = en resurs för folkhälsan.
Eva Sandberg, föreståndare SLU Centrum för naturvägledning, ger en introduktion till seminariet och området natur och hälsa. Eva ger konkreta exempel på hur naturvägledning kan bidra till folkhälsa och resonerar om skyddad natur som arena för aktiviteter.

Lena Lidfors, SLU Framtidens djur, natur och hälsa, berättar hur SLU arbetar med kunskapsutveckling inom området.

Hälsoaktiviteter i Söderåsens nationalpark – den privata aktörens perspektiv. Dunja Kalk är diplomerad guide i Söderåsen och driver företaget Plura Divisa, officiell samarbetspartner till nationalparken. Övningar och diskussioner utomhus. Fika.

Naturvägledning och hälsa i Vattenriket. Naturum Vattenriket i Kristianstad arbetar sedan flera år med naturvägledning till hälsa. Aktiviteterna är uppskattade och efterfrågade! Naturvägledare Sussie Söderlundh berättar.

Healthy Parks, Healthy People ett framgångskoncept i finska nationalparker, och i Europa. Carina Wennström, specialplanerare Metsähallitus/Forststyrelsen, berättar om hur man arbetar med naturupplevelser och hälsa i program riktade till olika målgrupper. Vi får också internationella exempel.

Middag på Villa Söderåsen. Vegetarisk och vegansk mat. Övriga kostönskemål anges i anmälan.

Skogsbad i kvällningen! Sussie Söderlundh, naturvägledare naturum Vattenriket.

Avslutning senast 20:30

 

Dag 2, onsdag 2 september

Morgonpass: Hälsa i Söderåsens nationalpark. Åsa Elfström, föreståndare naturum Söderåsen, guidar i nationalparken och berättar om varför man vill arbeta med hälsa. 

Frukost

Att ordna aktiviteter i skyddad natur: Vad vill vi? Vad gäller? Vad ska vi tänka på? Åsa Elfström, föreståndare naturum Söderåsen. Olika perspektiv, förväntningar och önskningar ska mötas när vi ordnar aktiviteter i skyddad natur. En diskussion för att förstå varandras infallsvinklar och hur nationalparkernas värden – de vi vill dra nytta av för vår hälsa - påverkas av aktiviteter.

Workshop! En övning för fortsatt erfarenhetsutbyte med möjlighet att testa hur våra nya kunskaper och idéer kan omsättas i praktik. Tanken är att påbörja ett konkret arbete som kan fortsätta hemmavid. Leds av CNV, Söderåsens nationalpark och Dunja Kalk/Plura Divisa.

Seminariet avslutas med gemensam lunch kl. 13, till ca 14.

För vem?

För vem? Seminariet vänder sig till alla med intresse för naturvägledning, hälsa och natur som vill ordna eller redan ordnar aktiviteter i skyddade naturområden, och som har ett intresse för den skyddade naturen som en resurs för folkhälsa.

Seminariet ingår i arbetet med varumärket Sveriges nationalparker, varför nationalparksförvaltare/-personal kommer att ha förtur till några av platserna.

När? Var? Hur? - Här hittar du alla praktikaliteter

När? 1 september kl. 12.00 med lunch– 2 september, kl. 13 med lunch till ca 14. 

Var? Vi kommer att vara i Röstånga, en av entréerna till Söderåsens nationalpark. Samling i  Villa Söderåsen. Passen hålls i intilliggande Röstånga turistinformation samt utomhus i Söderåsens nationalpark.

Hitta hit: CNV uppmuntrar hållbart resande. Ta tåg till Klippan eller Stehag för byte till buss 518 som stannar i Röstånga. (Samma buss stannar även i Skäralid nationalparken). För tidtabell och biljetter: Skånetrafiken

Hur? Vi kommer att vara både inne och utomhus, oavsett väder. Vi kommer att göra övningar som ger närkontakt med naturen. Medtag kläder för detta. Har du möjlighet, så ta gärna med ett liggunderlag eller yogamatta. Program finns längre ner på sidan.

Max deltagarantal: 29 personer.

Pris:  1 600 kr exkl moms. Avgiften faktureras i efterhand. I priset ingår:

Boende på Villa Söderåsen. Boendet sker i delade rum. 

Alla måltider under seminariet: Två luncher, middag dag 1, frukost dag 2 samt fika båda dagarna. Vegetarisk och vegansk mat. Ange övriga kostönskemål, allergier och liknande i anmälningsformuläret.

Priset är ett enhetspris och subventionerat tack vare vårt samarbete med SLU Framtidens djur, natur och hälsa. Vi kommer därför inte att göra avdrag om man inte vill bo över eller delta i måltiderna. 

Corona och vad händer om det blir inställt? Fakturering sker i efterhand vilket innebär att deltagare inte ligger ute med pengar om evenemanget skulle bli inställt. Vi har satt sista anmälningsdag i slutet av juli, för att kunna göra en bedömning av anmälningsläget och coronasituationen i god tid.

Anmälningsformulär

Personuppgifter

Faktureringsuppgifter

Önskemål och behov

Intresseområden

Godkänn och skicka in anmälan

Tillåter du att vi delar ditt namn, organisation, mejladress i till exempel en deltagarlista?*
De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera och hantera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter.
Fakta:

Seminariet ingår i en serie som arrangeras av CNV i samarbete med SLU Framtidens djur, natur och hälsa och som utforskar hur naturvägledning kan bidra till människors hälsa. Syftet är att presentera aktuell forskning men också att ringa in viktiga framtidsfrågor i dialog mellan forskare och naturvägledare. 

Läs mer om våra tidigare aktiviteter om naturvägledning och hälsa på CNV:s webbplats


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv

Sidansvarig: cnv@slu.se