Hoppa till huvudinnehåll

Tusensköna

Tusenskönan finns i många gräsmattor och blommar hela säsongen. Blommorna kan strös över vilken mat som helst och de små kronbladen passar fint som strössel eller istället för kokos på chokladbollar.

Tusenskönor på ett träfat. Foto.

Mjölkört

Mjölkört eller rallarros har ståtliga kraftigt rosa blommor och hittas exempelvis på hyggen. När skotten är späda, och bladen fortfarande är korta, går de att koka som sparris. Koka skotten i lättsaltat vatten och servera med smör.

Mjölkört, också kallad rallarros. Foto.

Violer

Alla svenska violarter är ätliga och har mild, syrlig smak och passar bra som dekoration. De är en fröjd för ögat att dekorera en tårta med eller ha i en sallad. Alla violarter är luktlösa utom luktviolen, som doftar viol och smakar svagt av lakrits.

Skogsviol. Foto.

Gökärt

Gökärtens rosa blommor är vackra små smycken med mild smak av honung. Tittar man nära på blomman ser man att den ser ut som en liten fågel. De är lätta att hitta i slänter och blommorna passar fint att dekorera mat med. (När de är utblommade och blivit ärtskidor går de inte längre att äta.)

En rosa gökört ligger på ett träfat. Foto.

Harsyra

Harsyran har en god syrlighet som piggar upp en vandring i skuggiga skogar. Harsyran är skapar en vacker, ljusgrön matta av treklöverliknande blad. Harsyra innehåller oxalsyra, precis som rabarber, så var undvik den om du har problem med njurarna. Den är en vacker smaksättare på glass, i dryck, eller att ta som snacks på vandringen.

Harsyra Oxalis acetosella. Foto.

Kirskål

Kirskål är ett fruktat ogräs i många trädgårdar, men när bladen är riktigt späda är de goda i en sallad. Kirskål kan också användas i maträtter på samma sätt som spenat eller mangold. Kirskål brer ut sig som en matta med sina gröna blad och är lätt att känna igen, men var vaksam – det finns andra växter i samma familj som är giftiga, som vildpersilja, sprängört eller odört.

Kirskål. Foto.

Ramslök

Ramslök är med sin milda vitlöksdoft och smak riktigt god att ha på mackan eller till exempel i pesto. Både bladen och blommorna kan användas. Den är eftertraktad och på en del ställen skördas den för mycket, så plocka bara enstaka blad och på ställen där inte andra har plockat. Bladet liknar liljekonvaljen som är giftig, men ramslöken särskiljs lätt genom sin vitlöksdoft.

Ramslök. Foto.

Vresros

Vresrosens kronblad doftar ljuvligt och har mild smak. De passar fint att dekorera efterrätter med, ha i sallad eller sprida som konfetti på bröllop. Vresrosen är en invasiv växt som breder ut sig på ett oroväckande sätt och förkväver annan vegetation längs stränder i södra Sverige, men finns också odlad i många trädgårdar. De köttiga nyponen går fint att koka nyponsoppa av på sensommaren.

Vresros, Rosa rugosa. Foto.

Blåbärsblom

Blåbär är populära att plocka under högsommaren, men inte så många känner till att även blommorna är goda att äta med sin milda smak av honung. De ser ut som små rosa japanska lyktor i blåbärsriset, där de ofta besöks av humlor som pollinerar under ljudliga surranden. Använd blommorna som dekoration på mat eller efterrätter, eller ät som godis under en vandring på försommaren.

Blommande ris av blåbär, på ett träfat. Foto.

Granskott

På försommaren växer granens ljusgröna årsskott snabbt. När de är späda är de friska och syrliga och kan användas på flera sätt, i sallad eller pesto. De smakar mycket så använd dem med måtta. Att plocka granskott ingår inte i allemansrätten, eftersom skottet är en del av grenen. Man får inte bryta grenar, men några enstaka späda barr kan man rimligen smaka under vandringen utan att förarga markägaren. Ät inte granskott om du är gravid eller har njurproblem.

Grankvistar med ljusgröna granskott på en trätallrik. Foto.

Skogsalm

Almens frukter sitter som ljusgröna mynt på grenarna, ganska högt upp i trädet, men det går ofta att hitta lågt hängande frukter. Man kan äta dem hela när de är späda och mjuka. De smakar gurka och sötmandel och passar bra i en sallad eller som snacks under promenaden. Almen hotas av almsjukan som dödar gamla almar, och trädet blir alltmer ovanligt. Almsjukan drabbar inte människor, så man behöver inte vara orolig att äta av frukterna.

Almfrön på en trätallrik. Foto

Syren

Syrenens blommor doftar ljuvligt och smakar parfym, honung och lite beskt. De är vackra och goda i sallad eller som de är på efterrätter. Passa på att plocka när de blommar. Både de vita och de violetta syrenblommorna kan användas. De går också att göra saft av, eller kanderas till desserter.

Ljuslila syrenblommor på ett träfat. Foto.
Publicerad: 08 maj 2023 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…