SLU-nyhet

Mygghonans sockerbegär kan bli vapen i kampen mot malaria

Publicerad: 11 augusti 2016
En bild som visar våren.

Stickmygghonornas aptit på blod är välkänd, men de är också beroende av sockerkällor, såsom nektar, frukt och sav. Nu kommer forskningsresultat som tyder på att myggornas förmåga att sprida malaria påverkas av vilka växtarter som ingått i dieten. Forskarna, som kommer från universitet i Burkina Faso, Frankrike och England samt Sveriges lantbruksuniversitet, hoppas att plantering av växter som hämmar malariaparasiter kan bidra till att färre människor drabbas av den fruktade sjukdomen.

Resultaten publicerades den 4 augusti i den vetenskapliga tidskriften PLoS Pathogens.

– Tidigare forskning har visat att sockret är viktigt för malariamyggornas flygförmåga och fortplantning. Vad vi nu visar är att valet av sockerkälla påverkar samspelet mellan myggan och de malariaparasiter som myggan kan bära på, säger professor Rickard Ignell från SLU, en av forskarna bakom studien. Vissa växter tycks gynna parasiterna, medan andra hämmar dem.

I försöken utfodrades myggor av arten Anopheles coluzzi, en viktig malariaspridare i Afrika, med blod som innehöll malariaparasiter och med socker från en av fem olika källor. Två av sockerkällorna var frukter, mango och sumak (Lannea microcarpa), två var nektar från blommande prydnadsväxter, en oleanderväxt (Thevetia neriifolia) och en akantusväxt (Barleria lupilina), och den femte var en sockerlösning.

Efter en tid undersöktes ett antal faktorer som kan tänkas påverka en myggas förmåga att överföra malaria till människor. De olika sockerkällorna visade sig då ha olika inverkan på både myggornas och parasiternas överlevnad, men också på andra faktorer.

För att uppskatta de olika sockerkällornas sammanlagda betydelse för malariaöverföring använde forskarna en epidemiologisk beräkningsmodell. Enligt denna var myggor som fått någon av frukterna 30–40 procent mer effektiva smittspridare än de som fått sockerlösning, medan de som fått oleander (Thevetia neriifolia) var 30 procent mindre effektiva.

– Vi vet inte exakt vad dessa skillnader beror på, men troligen handlar det både om växternas innehåll av giftiga ämnen och om deras näringsmässiga kvalitet, säger Rickard Ignell.

Vissa prydnadsväxter skulle alltså kunna få en ny roll i malariadrabbade områden – som antiparasitära sockerkällor för myggor.

För bara ett par veckor sedan kom mycket uppmärksammade resultat från en etiopisk studie som Rickard Ignell har medverkat i, och som också rörde alternativa sätt att motverka spridning av malaria. Där visade forskarna att doftämnen från höns avskräcker malariamyggor.

– Det är den första studien någonsin där man har hittat dofter från djur som inte malariamyggorna biter på och suger blod på. Detta är ett annat nytt spår som jag hoppas kunna fortsätta med i framtiden, säger Rickard Ignell.

Mer information
Rickard Ignell, professor
Institutionen för växtskyddsbiologi, SLU Alnarp
Enheten för kemisk ekologi
040-41 53 11, 073-598 48 71, rickard.ignell@slu.se
www.ice3.se, http://www.slu.se/institutioner/vaxtskyddsbiologi/forskning/kemisk-ekologi/

Engelskt pressmeddelande från EurekAlert
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/p-gas072816.php

Vetenskaplig artikel I PLOS Pathogens
Hien DFdS, Dabiré KR, Roche B, Diabaté A, Yerbanga RS, Cohuet A, m.fl. (2016) Plant Mediated Effects on Mosquito Capacity to Transmit Human Malaria. PLoS Pathog 12(8): e1005773. doi:10.1371/journal.ppat.1005773
http://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1005773

Intervju med Rickard Ignell, om hönsdoft och malaria, i Sveriges Radio – Vetenskapsradion.
http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=6478699


Kontaktinformation