SLU-nyhet

Nya poddavsnitt!

Publicerad: 22 december 2017

Lagom till jul- och nyårshelgerna finns det nya avsnitt i podcasten Shaping our food. Hör exempelvis om hur man kan få en potatis som både smakar gott och står emot bladmögel och brunröta, och om vad det är som gör förädlingen av havre extra spännande just nu.

I avsnitt 4 besöker vi ett fält i Skåne där det växer potatisplantor som står emot angrepp av bladmögel och brunröta. I vanliga fall besprutar lantbrukare sina potatisodlingar uppåt tio gånger per år för att skydda dem mot angrepp, men forskaren Erik Andreassons plantor på fältet i Borgeby är försedda med ett arvsanlag som ger motståndskraft mot algsvampen Phytophthora infestans – oomyceten som orsakar de här angreppen. Men går det att kombinera sjukdomsresistens och god smak?

Inom forskningen storsatsas det på havren och dess hälsoegenskaper. I avsnitt 5 pratar vi avkastning, kärnkvalitet, förädlingstekniker och hur de nya havresorterna får sina namn med Alf Ceplitis från Lantmännen. Vi träffar också SLU-forskaren Elisabeth Jonas som utvecklar tekniken genomisk selektion för att hitta havreplantor som står emot sjukdomen axfusarios, och vi pratar ännu mer havre, betaglukan och framtidens sorter med forskaren Olof Olsson från forskningscentret ScanOat vid Lunds universitet.

Lyssna här!

Fakta:

Podcasten Shaping our food görs inom forskningsprogrammet Mistra Biotech som finansieras av Mistra (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och SLU.