SLU-nyhet

Storsatsning på kunskap om älgarna och oss

Publicerad: 21 april 2022
Älg.

Nu fortsätter TV-succén Den stora älgvandringen. För alla som inte kan få nog av älgar satsar SLU på att sprida kunskap om djur, natur och oss människor. Varje dag kommer ett nytt reportage fullspäckat med kunskap. Om älgarna förstås men också om renarna, fiskarna, insekterna, rovdjuren och andra som de passerar på sin vandring.

I stora klungor syns älgarna snart åter i skogsdungarna runt Ångermanländska Kullberg. Här utgör älven ett hinder på deras vandring och på denna plats samlas de vid ungefär samma tid varje år, precis som de gjort i tusentals år. Några passerar snabbt, andra har inte lika bråttom. Vissa väljer att simma över älven, andra doppar klöven och vänder sedan för att ta en annan väg. I år är det fjärde året i rad som SVT följer älgarnas vandring från vinter- till sommarområden.

SLU forskar om älgen och samspelet med andra arter inklusive människan. I en reportageserie som rör sig från stenåldern till i dag får alla älgfantaster om inte sitt lystmäte så åtminstone en rejäl dos ny kunskap.  

Läsarna får svar på frågor som: Varför vandrar älgarna? Varför ser älgarna i södra och norra Sverige olika ut? Och vad var det som gjorde att älgkulten i Ångermanland plötsligt upphörde för 4 200 år sedan?

– Intresset för SLU:s forskning är stort under Den stora älgvandringen. Även om många är väldigt nyfikna på just älgarna så får vi också massvis av frågor om djur och natur i stort. I år tar vi ett nytt grepp och breddar bilden, säger Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU.

I reportageserien kommer SLU bland annat att berätta om rovdjuren som äter älg och insekterna som bor i älgarnas spillning. Det blir dessutom en djupdykning i Ångermanälven. Vilka fiskar lever där i dag? Och vilka kunde ha levt där om älven inte hade förändrats i grunden av vattenkraften?  

Ett annat djur som dyker upp är bävern som firar 100-årsjubileum i år efter återinplanteringen.

– Vi kommer också att berätta om renen. Liksom älgarna i Kullberg är de på vandring nu. Renen är en slags indikator på hur väl landskapet fungerar för älgar och annat vilt som vill ta sig fram, säger Stefan Sandström, forskare på SLU.

Kontakt

Göran Ericsson, professor i viltekologi vid SLU
0706765012
goran.ericsson@slu.se

Stefan Sandström, forskare i landskapsstudier vid SLU
0907868438
stefan.sandstrom@slu.se,

Susanna Bergström, kommunikatör vid SLU
0907868299
susanna.bergstrom@slu.se

Älgen och vi

www.slu.se/alg

Fakta:

SVT:s program Den stora älgvandringen pågår mellan 22 april och 8 maj. Under den tiden släpper SLU ett nytt avsnitt i sin reportageserie varje dag som går att följa på slu.se/alg. 

SLU har forskat om älg på olika sätt under flera decennier och SLU-forskare bidrar i SVT:s produktion som experter bakom kulisserna, i livesändningar och chattar. 


Kontaktinformation