Ur SLU:s kunskapsbank

Ny metod beräknar mängden marklav i renskogen

Senast ändrad: 30 april 2025
Renar i snö i skog. Foto.

Under vintern, när tillgången på näringsrika växter är begränsad, utgör lav en stor del av renens föda. Lavar innehåller mycket kolhydrater vilket gör att renarna kan överleva vintern. Tillgången på lav har dock stadigt minskat under de senaste 70 åren. Skogsbruk, gruvdrift, vindkraft, vägar och annan mänsklig aktivitet bidrar både till minskad förekomst av lav och att de kvarvarande lavrika områdena blir mer svåråtkomliga.

För att möjliggöra bättre planering och skötsel av lavrika skogar är det viktigt att kunna kartera och beräkna mängden lav. Forskare vid SLU:s institutioner för skoglig resurshushållning och tillämpad husdjursvetenskap och välfärd har därför utvecklat en ny metod för att uppskatta såväl täckning som mängd av marklav. Drönare används för att samla in information om topografin och vegetationen i ett område. Dessa data används sedan för att ta fram representativa provytor för mätning av lavens täckning och höjd.

För att beräkna mängden lav (vikt) och därmed bättre kunna relatera lavförekomsten till renarnas behov av föda gjordes en litteraturgenomgång av tidigare studier där lavens täckning och höjd (volym) kopplats samman med vikten. Genom att kombinera data från fem av dessa studier tog forskarna fram ett samband som kunde användas i beräkningarna.

Med hjälp av den beräknade totala täckningen och mängden biomassa av lav för ett område samt information om renarnas dagliga behov av föda under vintern och lavens tillväxthastighet kunde forskarna uppskatta antalet dagar som området kan betas av ett visst antal renar under en vinter om snöförhållandena tillåter det. Detta gör att metoden för att kvantifiera lav kan bidra till en bättre förståelse för hur markerna kan och behöver nyttjas för renbete.

Länk till artikeln

Cronvall E, Adler S, Sandström P, Skarin A. 2025. Quantifying winter forage resources for reindeer: Developing a method to estimate ground lichen cover and biomass at a local scale. Trees, Forests and People 19, 100768.