Hoppa till huvudinnehåll

Civilingenjör i energisystem Teknikutvecklare eller energikonsult?

Om du vill vara med och utveckla framtidens energilösningar ska du läsa till civilingenjör i energisystem. Du får kunskaper i långsiktig hållbar energiteknik så att du kan bidra nationellt och internationellt.

PROGRAMINFORMATION

Vill du engagera dig i en av dagens viktigaste samhällsfrågor? Vill du vara med och forma framtidens energisystem? Civilingenjör i energisystem ges gemensamt av SLU och Uppsala universitet, här får du verktyg att utveckla hållbara energisystem på nationell och global nivå.

Genom att läsa till civilingenjör i energisystem är du med och utformar hållbara lösningar för framtidens energiförsörjning. Här får du kunskap om den hållbara energianvändningen, både ur ett globalt och nationellt perspektiv.

En väl fungerande energiförsörjning är en förutsättning för ett modernt och utvecklat samhälle. Ett energisystem omfattar hela processen från råvara till att någon använder den producerade energin.

Dagens energisystem bidrar dessvärre till global miljöförstöring och utarmar våra naturresurser. Därför ställer politiker, marknadsaktörer och konsumenter krav på att energisystemen ska utvecklas och förändras. Energifrågorna har blivit en av våra viktigaste samhällsfrågor.

Ansökan

Programmet ges i samarbete med Uppsala universitet och antagningen hanteras via dem.

INNEHÅLL

Programmet har utvecklats för att ge dig en bred grundläggande utbildning. Arbetsformerna varierar och innehåller bland annat föreläsningar, laborationer, projektarbeten och studiebesök. Den röda tråd som följer dig genom årskurserna är hållbar energiförsörjning och energianvändning.

I årskurs ett och två får du goda baskunskaper i fysik, kemi och biologi, matematik och programmering som krävs för att ta fram ny energisnål och klimatsmart teknik.

Från årskurs tre inriktar du dig mer på de rent energitekniska delarna. De kurserna ger dig kunskaper om såväl etablerade som nya energisystem. I årskurs fyra och fem får du möjlighet till fördjupning inom valfria energitekniker som till exempel vind-, våg-, kärn- och vattenkraft, samt bioenergi, solenergi, elnät och energieffektivisering. Ett viktigt inslag i programmet är också energiomvandlingsprocesser för effektivare elproduktion. I kurser som systemanalys och reglerteknik får du redskap för modellering och optimering av energisystem.

Du läser även kurser i samhällsvetenskap som till exempel ekonomi, ledarskap och miljörätt.

Du läser oftast tre kurser parallellt. Ett betydande inslag i utbildningen är studiebesök och exkursioner. En stor del av kurslitteraturen är på engelska. I flera kurser finns alternativa examinationsformer som hemtentor, projektarbeten och seminarier.

Programmet ges av Uppsala universitet men samläses på SLU.

Examensarbete

Utbildningen avslutas med ett större självständigt arbete i årskurs fem. De flesta examensarbeten görs i samarbete med näringslivet. Examensarbetet kan även genomföras utomlands.

 

Du hittar programmets kurser under fliken ”ramschema” som finns längre ned på denna sida.

KARRIÄR

Vad kan jag bli?

Efter utbildningen kan du söka jobb inom flera olika områden. Som civilingenjör i energisystem kan du till exempel arbeta med:

  • energiplanerare
  • civilingenjör
  • projektledare
  • utredare
  • konsult
  • forskare

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

slu.student

Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och hur det faktiskt är att plugga på SLU.

Skugga en student

Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.

Skugga en student
Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…