Hoppa till huvudinnehåll

Livsmedelsberedskap som håller

SLU i Almedalen 2024 - Hästgatan 12 i Visby, fredag den 28 juni. Vi ses där!

Ensam gul rapsblomma i torr sprucken jord. Foto.

Hur hittar vi lösningar på livsmedelssystemets två tuffa utmaningar – en ökad hållbarhet och en förbättrad beredskap?

SLU och Mistra Food Futures välkomnar er att diskutera hållbar beredskap i Almedalen 2024. Hur hittar vi lösningar på livsmedelssystemets två tuffa utmaningar – en ökad hållbarhet och en förbättrad beredskap? Vi inleder fredagen den 28 juni med en diskussionsfrukost med samtal kring bord med olika teman, fortsätter med ett panelsamtal om förbättrad livsmedelsberedskap genom resiliens och avslutar med diskussioner runt skyfall och torka som drabbar vårt matlandskap.

Diskussionsfrukost om livsmedelsberedskap

Delta i en diskussionsfrukost med samtal med olika teman runt frukostborden. Varje diskussion leds av forskare från SLU och/eller Mistra Food Futures. Fredagen 28 juni kl. 8–8:45

Foto på surdegsbullar, ärtskott, körsbärstomater, äppeljuice och en kopp kaffe.

Behöver vi beredskapslager om vi har hållbara matsystem?

En förbättrad livsmedelsberedskap kan uppnås genom hållbara och resilienta livsmedelssystem. Genom att fokusera på ökad resiliens kan både förbättrad livsmedelsberedskap och hållbart livsmedelssystem uppnås. Seminariet fokuserar på hur system som bygger på resiliens är förberett för att stå emot störningar och samtidigt vara flexibelt nog för att kunna ställa om och anpassa sig.

En stor hög med vetekorn, foto.

Vatten i matlandskapet – vad ska göras och vem ska betala?

Livsmedelsberedskap har ofta kommit att handla om att stå emot störningar på kort sikt. Det finns kunskap om hur vi kan integrera kortsiktiga åtgärder med långsiktiga planer för att skapa ett hållbart och motståndskraftigt system för att hantera vatten i matlandskapet. Men vad behöver göras? Vem ska göra det? ... Och vem ska betala?

Drönarflygbild över översvämmade jordbruksfält.

Beredskap och hållbarhet

Viktiga inspel, remissvar och policy briefs om hållbarhet och beredskap från SLU och Mistra Food Futures.

Hållbar livsmedelsberedskap

Ett hållbart livsmedelssystem klarar även kriser. Spana in vår temasida för rapporter, poddavsnitt och mera fakta från SLU om hållbar livsmedelsberedskap.

Konservburkar med Campbells soppa flyger genom luften.

Klimatanpassning och extremväder

Hur ska vi odla i ett ändrat klimat? Hur ska djurhållning fungera vid torka eller höga temperaturer? SLU:s forskare tar fram åtgärder och beredskap för extrema klimat. Spana in vår temasida med mer material.

Policy briefs

SLU Future Food och Mistra Food Futures ger i samarbete med forskare ut policy briefs om viktiga och aktuella ämnen, som underlag till beslutsfattare.

Riksdagens plenisal, foto.

SLU Future Food

Forskning och samverkan för ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbara livsmedelssystem.

Matbuffé. Foto.

Mistra Food Futures

Mistra Food Futures är ett tvärvetenskapligt forskningsprogram som stöttas av SLU Future Food. Programmet utvecklar strategier för omställningen till ett hållbart svenskt livsmedelssystem.

Diskutera på LinkedIn!

Vi vill diskutera med dig på plats, men också gärna både före, under och efter Almedalen! Gå med i LinkedIn-gruppen "Livsmedelsberedskap som håller" för att vara med och diskutera och få nyheter och länkar.

LinkedIn-logotyp.

Fakta om eventet

Tid: 2024-06-28 08:00 - 11:00
Ort: Hästgatan 12, Visby
Arrangör: SLU Future Food och Mistra Food Futures
På plats eller digitalt? Panelsamtalen kl. 9–9:45 samt 10–10:45 kommer att direktsändas via Almedalen Play. De kommer även att kunna ses efterhand på SLU Future Food:s YouTube-kanal.
Diskutera: I gruppen "Livsmedelsberedskap som håller" på LinkedIn

Publicerad: 17 juni 2024 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…