SLU Future Food i Almedalen 2019

Senast ändrad: 24 januari 2023
En skylt i Visby som pekar mot Almedalen. Foto.

Politiska processer och beslut är viktiga i arbetet för ett hållbart livsmedelssystem. Ett av SLU Future Foods uppdrag är att arbeta med science for policy, att verka för att det finns vetenskapligt korrekta underlag tillgängligt för beslutsfattare.

Under Almedalsveckan 2019 erbjöd SLU Future Food eget program i aktuella frågor men deltog också i andras seminarier om frågor som är viktiga för ett framtida hållbart livsmedelssystem. Vårt mål är att forskning - riktiga fakta - ska utgöra grund för såväl debatt som beslut.

Matens makthavare i heta stolen - livesänt i podden Feeding your Mind

2019 livesände SLU Future Food podden Feeding your Mind från Björkanderska magasinet i Visby hamn.

Matens makthavare fick möta forskare från SLU och samtala om ett aktuellt ämne i 15 minuter. Därefter följde 45 minuters marint mingel - the Baltic Tea Party - för den som ville stanna och prata vidare. Ämnena handlade givetvis om vatten och om den framtida maten i vattnet.

Samtalen blev fyra avsnitt att lyssna på här. (Prenumerera på podden så missar du inte fortsatta samtal om framtidens mat.) 

Många följde på plats, och samtalen livesändes också på Facebook.

Måndag 1 juli 11.30-11.45
Smart sjömat eller fishy food?
Lyssna på poddavsnittet

Måndag 1 juli 14.30-14.45
För mycket eller för litet vatten – hur klarar lantbruket det?
Lyssna på poddavsnittet

Tisdag 2 juli 12.00-12.15
Om slakt av fisk och välfärd i vattnet
Lyssna på poddavsnittet

Tisdag 2 juli 14.00-14.15
Hur hotat är vårt dricksvatten?
Lyssna på poddavsnittet

Fakta:

Almedalsveckan i Visby på Gotland är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. Varje dag håller ett politiskt riksdagsparti tal i Almedalen. Utöver det ordnas flera tusen seminarier och samtal med beslutsfattare i "heta stolen". Alla evenemang i programmet under Almedalsveckan är kostnadsfria och öppna för vem som helst att delta i. 

2019 pågick Almedalsveckan 30 juni-7 juli 2019.