Hoppa till huvudinnehåll

Hållbar akvakultur

Akvakultur (odling av fisk, skaldjur och alger) har en viktig roll att spela​ för matförsörjningen idag och i framtiden. Vid SLU ägnar sig forskare åt att öka kunskapen inom området för att stödja en hållbar fiskodling.

Nät för fiskodling. Foto.

Hållbar akvakultur

Akvakultur (odling av fisk, skaldjur och alger) är globalt sett ett av de snabbast växande livsmedelsområdena och har en viktig roll att spela​ för matförsörjningen idag och i framtiden. I en snar framtid beräknas 70 % av den fisk vi äter komma från fiskodlingar. SLU bidrar med forskning för en hållbar utveckling av akvakultur.

Forskning inom akvakultur vid SLU

SLU bidrar med forskning för en hållbar utveckling av akvakultur. Här finner du länkar till en mängd olika forskningsprojekt inom akvakultur vid SLU.

En manlig forskare väger och mäter en regnbåge. Foto.

Publikationer om akvakultur

Här hittar du exempel på publikationer av SLU-forskare samt ett urval av externa publikationer (sidan är på engelska).

Kontakta en forskare

Vid SLU arbetar forskare med akvakultur utifrån olika vetenskapliga perspektiv. Här hittar du kontaktuppgifter till några av dem.

Poddavsnitt om akvakultur

Akvakultur har stor potential att ge oss framtidens mat, men omgärdas också av många utmaningar. Det här avsnittet av podden Feeding your mind från SLU Future Food handlar om akvakulturens möjligheter och utmaningar.

En blå skopa med fiskfoder som står på en brygga. Foto.

Populärvetenskap

I SLU:s kunskapsbank finns populärvetenskapliga artiklar om akvakultur.

En tallrik med lax och sallad. Foto.

SLU Aquaculture

SLU Aquaculture är en plattform med uppdraget att stärka och koordinera forskning, utbildning samt externt samarbete kopplat till en hållbar utveckling av akvakultur.

Mingel från ett SLU Aquaculture seminarium på Almedalen. Foto.

Webbinarier: Hållbart från norr till söder

I den här webbinarie-serien från 2020 berättar forskare och fiskodlare från norr till söder om hur de arbetar för att få det svenska vattenbruket ännu mer hållbart.

En håv som ligger på marken. Foto.

Policy Brief om fiskvälfärd

Djurskyddslagen gäller även djur i fångenskap. Men om fiskars välfärd ska skyddas i samma omfattning som för andra djur vi äter krävs ny kunskap och ett minskat beroende av vildfångad fisk som foderkälla. Läs mer i en policy breif från SLU Future Food.

Film: Cirkulärt foder gör svensk regnbågslax grön

Se filmen (7:50 min) om projektet "5 ton grön fisk i disk" som resulterat i Sveriges första gröna regnbågslax i butik och på ett fåtal restauranger.

Grön regnbågslax på en tallrik, laxen är odlad med foder gjort på insikter. Foto.
Publicerad: 24 oktober 2023 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…