Äta insekter?

Senast ändrad: 08 maj 2023
En glasflaska med myror i sprit står på en bordsduk på en sten. Foto.

Insekter brukar beskrivas som framtidens mat och ett enkelt sätt att få fram protein till mänskligheten med små konsekvenser för miljön. Även om köttproduktionen globalt har mycket stora miljökonsekvenser är betande djur också viktiga för att bevara ett levande landskap i Uppland – som exempelvis många arter av myror och andra insekter behöver för att trivas.

För den som vill testa att äta insekter går det bra att göra redan idag. Här är två möjligheter att äta myror:

Rostade svartmyror

Testa framtidsmaten redan idag – syndigt syrliga svartmyror. Det kan kännas lite ovant i början, men svartmyror är riktigt goda, krispigt syrliga och ett nytt inslag på menyn. Myror har exempelvis brukat serveras på restaurang Noma i Köpenhamn som fick utmärkelsen ”världens bästa restaurang”. Det finns många olika arter myror. Den vanligaste svartmyran heter egentligen svart tuvmyra. Rosta myrorna för att vara säker på att du inte får i dig någon parasit från dem. Obs! Varna känsliga personer innan du serverar en sallad med rostade myror.

Snaps på stackmyra

Fånga 75 stackmyror och lägg dem i 3 deciliter okryddat brännvin. Lägg dem först i en burk i frysen en stund innan du lägger dem i brännvinet. Addera två matskedar honung och låt dra i en vecka. Myrornas myrsyra ger snapsen en fin syrlighet. Snaps ska givetvis konsumeras med stor måtta, och fördelen med myrsnapsen är att man inte dricker särskilt mycket av den.

Mums med insekter?

I stora delar av världen är det inte konstigt alls att äta insekter, men i Europa har det aldrig varit särskilt utbrett. Forskare vid Uppsala universitet och SLU har undersökt hur man har uppfattat insekter som livsmedel historiskt och globalt. 

Mums med insekter? Historien visar att attityden till livsmedel kan ändras. 

Insekter som mat - ofarligt att äta?

Idag är några insekter tillåtna att sälja som livsmedel i Sverige. Men är det säkert att äta insekter och finns det tillräckliga kunskaper om hur insekter som livsmedel ska hanteras? Läs mer i publikationer från SLU Future Food:

Policy Brief: Insekter - ofarligt att äta?

Insects as food - an option for sustainable food production?

 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation