Rapporter om hållbar mat i hållbara livsmedelsystem

Senast ändrad: 04 september 2023
Körsbär i olika färger. Foto.

Det pågår mycket forskning kring hur hållbara livsmedelssystem som producerar hållbar mat ska se ut. Nedan följer ett axplock av olika rapporter, framtidsscenario, artiklar, uppdrag mm som alla rör hur vi bör konsumera och producera mat i framtiden för att vara hållbara (ekonomiskt, socialt och ekologiskt).

Vi tar tacksam emot tips på underlag som vi missat eller rapporter som kommer att publiceras. Maila gärna futurefood@slu.se med ditt tips.

Hållbar mat i hållbara livsmedelsystem

Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems

EAT-Lancetkommissionen för mat, planet, hälsa samlar mer än 30 världsledande forskare från hela världen för att nå en vetenskaplig konsensus som definierar en hälsosama och hållbara matvanor.
Kommissionen levererar den första fullständiga vetenskapliga granskningen av vad som utgör en hälsosam kost från ett hållbart livsmedelssystem, och vilka åtgärder som kan stödja och påskynda omvandlingen av livsmedelssystemet.

Översikt: EAT-Lancetrapporten i nordisk kontext

En sammanfattning av rapporten där det bland annat framgår att:

  • De nordiska befolkningarna bör i genomsnitt lägga till minst en extra portion grönsaker (ca 100 g) till sin kost varje dag.
  • De nordiska befolkningarna skulle behöva tiofaldiga sitt intag av baljväxter och nötter för att nå en rekommenderad nivå
  • De nordiska befolkningarna behöver även minska sitt intag av rött kött (nötkött, lamm, fläsk). Svenskarna äter till exempel cirka 4-7 gånger mer än rekommendationen. Cirka 3-6 portioner rött kött per vecka behöver bytas ut mot rätter med växtbaserade proteiner.

Läs översikten här.

Nordic food systems for improved health and sustainability

Rapporten är en nordisk uppföljning av EAT-Lancetrapporten.  Forskare vid Stockholm Resilience Centre har, på uppdrag av Livsmedelsverket, tittat på hur de nordiska livsmedelssystemen ser ut idag, hur de behöver se ut i framtiden och vad som kan göras för att nå dit. Ladda ner rapporten här.

The role of seafood for sustainable and healthy diets – the EAT-Lancet commission report through a blue lens

En diskuterande rapport kring skaldjurens roll i ljuset av EAT-Lancet-rapporten. Läs mer här.

Creating a sustainable food future

Utgiven 2018. År 2050 kommer nästan 10 miljarder människor att leva på vår planet. Kan vi producera tillräckligt med mat på ett hållbart sätt? Syntesrapporten World Resources Report: Creating a Sustainable Food Future visar att det är möjligt - men det finns ingen enkel lösning. Läs mer här (på engelska).

Future Nordic Diets: Exploring ways for sustainably feeding the Nordics

Utgiven 2017. I denna rapport beskrivs två matsscenarier för Danmark, Finland, Norge och Sverige, där huvuddelen av maten produceras inom regionen med hjälp av ekologiska odlingsmetoder och där boskap huvudsakligen matas med gräs och biprodukter som inte är lämpliga för konsumtion. Resultaten visar att vi skulle kunna föda den nordiska befolkningen år 2030 om vi använder ekologisk mat som mestadels odlad inom regionen, samtidigt som klimat- och kvävefotspåren i vårt matssystem minskas. Läs mer här (på engelska).

PRINCE

PRINCE-projektet är ett samarbete mellan flera lärosäten och kom till på uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten. Det syftar till att utveckla en validerad och repeterbar metod för att övervaka miljöeffekter av den svenska konsumtionen, både inom och utanför Sveriges gränser, med de senaste vetenskapliga rönen inom modellering och statistisk. Läs mer här.

Nutrition and food systems

Published 2017. En rapport från en expertpanel som diskuterar livsmedelssäkerhet och näring. Läs mer här.

ATF (Animal Task Force) Vision Paper towards European Research and Innovation for a sustainable and competitive livestock production sector in Europe: A framework for suggested priorities for R&I within Horizon Europe

Artikeln syftar till att skapa en gemensam ram och ett utrymme för förslag till prioriteringar för FoU inom Horizon Europe mot en resurseffektiv, hållbar, konkurrenskraftig och säker boskapsproduktionssektor i Europa. Läs artikeln här.

Guider för kloka matval

Köttguiden – WWFs konsumentguide för kloka matval

Konsumenter kan bidra till en mer hållbar köttkonsumtion genom att göra kloka matval som tar hänsyn till naturen, klimatet och djurens välfärd. Köttguiden gör det lättare att välja rätt. Läs mer på WWF:s webb.

Vetenskapliga artiklar

Options for keeping the food system within environmental limits

Utgiven 2018 i tidskriften Nature. Författarna visar att mellan 2010 och 2050, som en följd av förväntade förändringar i befolknings- och inkomstnivåer, kan livsmedelssystemets miljöpåverkan öka med 50-90% i avsaknad av tekniska förändringar och dedikerade begränsningsåtgärder och nå nivåer som är bortom de planetära gränserna som definierar ett säkert operativt utrymme för mänskligheten. Flera alternativ analyseras för att minska livsmedelssystemets miljöpåverkan, inklusive kostförändringar mot hälsosammare, mer växtbaserade dieter, förbättringar inom teknik och förvaltning samt minskningar av matsvinn och avfall. Det finns ingen enskild åtgärd som är tillräcklig för att hålla dessa effekter inom alla planets gränser samtidigt. En synergistisk kombination av åtgärder kommer att behövas för att i tillräcklig utsträckning mildra den förväntade ökningen av miljöbelastningen. Läs artikeln här.

Rapporter från SLU

Den hållbara gården – finns den?

Utgiven 2017. Här studeras olika strategier för att mäta, uppmärksamma och hantera hållbarhet inom jordbruket och resten av livsmedelskedjan. Olika hållbarhetsaspekter på gårdsnivå vid en utökad produktion av vegetabilier för humanföda undersöks också. Läs rapporten här.

Agriculture in 2030. Stories of the future

Utgiven 2017. Rapporten består av sju berättelser som fokuserar på olika perspektiv på svenska framtid lantbruk. Berättelserna beskriver båda möjligheter och hot och lyfter många frågor. Vad ska jordbruket och samhället vara år 2030? Och, framförallt, hur vill vi att det ska vara? Vilka möjligheter har vi att påverka utvecklingen? Läs rapporten här.

Vad är ett hållbart jordbruk? Analys av tre ramverk för hållbarhetsbedömning

Utgiven 2017. Den här rapporten är ett resultat från forskningsstudien "Vad är ett hållbart lantbruk?". Med fokus på Norden, syftar projektet till att studera olika strategier för att mäta, uppmärksamma och hantera hållbarhet inom jordbruket. Läs rapporten här.

Kött och mjölk från djur uppfödda på bete och restprodukter – ger det en hållbar kost?

Utgiven 2015. Har du funderat på våra matvanors miljöpåverkan? Hur ska du välja för att matproduktionen ska uppfylla så många miljömål som möjligt? Och vad är egentligen viktigast – att äta kött – att dricka mycket mjölk – stor biologisk mångfald – att maten är hälsosam – att maten räcker till många – att djuren har det bra – att landskapet är vackert – att många får jobb på landsbygden? Här presenteras resultat från projektet Hållbar svensk proteinkonsumtion. Läs hela rapporten här.