Utlysning av medel från SLU Partnerskap Alnarp

Senast ändrad: 27 oktober 2022

SLU Partnerskap Alnarp är en mötesplats mellan SLU, näringsliv och samhälle. Samarbetet ska leda till forskning och utbildning av hög kvalitet och bidra till hållbar utveckling både ur ett företagar- och samhällsperspektiv.  För detta ändamål avsätts projektmedel från fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap (LTV) och Institutionen för Sydsvensk Skogsvetenskap vid fakulteten för skogsvetenskap (S).

Forsknings- och utvecklingsprojekt inom ramen för SLU Partnerskap Alnarp utlyses två gånger per år med inriktning jordbruk, trädgård och skog. Sista ansökningsdag är den 15 februari respektive 15 oktober varje kalenderår.  

Projektansökningar ska ligga i linje med SLU Partnerskap Alnarps vision, syfte, prioriterade utvecklingsområden och övergripande mål.  Exempel på något/några av de fokus- och ämnesområden som SLU Partnerskap Alnarp verkar inom.  

Projektens karaktär och storlek varierar men medel beviljas bland annat till förprojekt för att testa om en idé bär och som sedan leder till större ansökningar hos forskningsråd. Även en ansökan som möjliggör tillägg till ett befintligt projekt som på så sätt tillvaratar synergier och skapar mervärden för både forskare och partners. Projekt som omfattar industridoktorand är en annan intressant möjlighet som kan bidra till flera mervärden ur ett samverkansperspektiv. Den ömsesidiga nyttan för akademi och partner är en nödvändighet. Uppdragsforskning eller kan inte finansieras genom SLU Partnerskap Alnarp eftersom de kräver full kostnadstäckning och att SLU ställer krav på att resultaten ska kunna publiceras. Utveckling av specifika produkter finansieras inte men det kan finnas möjligheter att finansiera projekt som omfatta tidiga utvecklingsskeden där det finns intressanta forskningsfrågor av inomvetenskapligt och generellt intresse i samhälle/sektorer.  

Vanligtvis finansieras projekt med 100-200 tkr per år under 1-2 år från SLU Partnerskap Alnarp och med minst motsvarande belopp från partners. Maximalt belopp som kan beviljas är 275 tkr per år under tre år vilket gäller t ex industridoktorander. Projekten ska finansieras med minst 50 % av partner. Finansieringen sker kontant eller genom in kind i form av arbetstid, analyskostnader, hyra av utrustning etc., insatser som krävs för att projektet ska kunna genomföras. Kontant medfinansiering kan öka möjligheterna för prioritering av projektet då det bidrar till att säkerställa forskningens kvalitet. Partners medfinansiering blir då högre än 50 % inkluderat insatser inkind. Forskningsmedlen som SLU Partnerskap Alnarp bidrar med kan bara användas av verksamma vid LTV-fakulteten eller Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap.  

Resultaten från projekten ska publiceras i faktablad och/eller projektrapport nedladdningsbar via SLU Partnerskap Alnarps hemsida, i undantag kan fördröjd publicering beviljas. I samband med redovisning av resultat från projekten i nyhetsbrev, konferenser etc. ska det alltid anges att projektet finansierats genom SLU Partnerskap Alnarp. Det är viktigt för kännedomen och för att få fortsatt stöd för verksamheten inom SLU och hos externa partners. Förutsättningar är de samma som i andra sammanhang inom universiteten när det gäller immateriella rättigheter knutna till projekt som initierats och finansierats genom SLU Partnerskap Alnarp. Projektledaren ansvarar för att resultat och publikationer kommuniceras med medverkande partners i projektet. 

Personer anställda inom fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap (LTV) och institutionen för Sydsvensk Skogsvetenskap vid fakulteten för skogsvetenskap (S) kan söka projektmedel. Ansökningar ska göras i samarbete med en eller flera av SLU Partnerskap Alnarps partners.    

Ta kontakt med någon av partnerskapets ämnesgruppskoordinatorer som ligger närmast din inriktning eller verksamhetsledare Håkan Schroeder för att diskutera om din projektansökan ligger i linje med syftet med projektmedlen och vilka kriterier som ska vara uppfyllda. Det är en fördel om det görs så tidigt som möjligt.  

 

 

Vägledning för ansökan om forsknings- och utvecklingsprojekt 
Bedömningskriterier 

Ansökningar till seminarier och examensarbete


Kontaktinformation

Håkan Schroeder
Tf chef vid Enheten för samverkan och utveckling och verksamhetsledare för SLU Partnerskap Alnarp
hakan.schroeder@slu.se, 040-41 51 33, 070-317 69 53