Kontaktinformation
SLU Future One Health
futureonehealth@slu.se, +46 18-67 20 12
www.slu.se/futureonehealth.se
Här samlar vi poddar, tv-program, tidningsartiklar, seminarier och annat där SLU Future One Health har deltagit eller arrangerat. En del av våra seminarier spelas in, så om du har missat ett event, kan det hända att du kan titta på det i efterhand här.
Datum: 20211124
Vad en social tjänstehund? Vilka arbetsuppgifter har en social tjänstehund och hur kan hundarnas välfärd påverkas av det arbete de utför? Webbinariet presenterar även hur en verksamhet med sociala tjänstehundar fungerar och vilken lagstiftning den omfattas av. Webbinariet bygger på en rapport från SLU Future One Health.
Målgrupp: myndigheter, politiker och tjänstemän inom departement, Veterinärförbundet, vård-, omsorgs- och utbildningsorganisationer, hundorganisationer, företag.
Datum: 2021-07-06
Antibiotikaresistens är enligt WHO ett av de största hoten mot global hälsa och livsmedelssäkerhet. Bakterier bryr sig inte om nationsgränser och blir dessutom alltmer resistenta mot en av våra främsta mediciner – antibiotikan! Hur kan vi alla ta ett större ansvar i frågan?
Följande ämnen lyftes;
SLU-forskare ger dig värdefull kunskap i frågan och beslutsfattare och ger sin syn på situationen - vad görs och vad behöver göras och hur berör det dig som konsument?
Datum: 2020-12-01
Hur och varför pandemier uppstår och vilken roll djuren och vi människor spelar. Kan en minskad global köttproduktion minska risken för spridning av sjukdomar mellan djur och människor? Skulle det ens vara möjligt att föda Sveriges och jordens befolkning på en vegetarisk kost?
Ämne och talare:
- Pandemier i historien – Dr. Anders Lindberg, fd smittskyddsläkare
- Djuren och vi, hur stora är egentligen skillnaderna? - Prof. Per Alström, UU
- Varför blir vissa värddjur sjuka? - Prof. Caroline Fossum, SLU
- Näringslära med globalt perspektiv – Prof. Lena Hulthén, GU
Ett seminarium arrangeradat av SLU Framtidens djur, natur och hälsa under Almedalsveckan 2019. Se seminariet "Kan djur och natur hjälpa Sveriges ca 5 500 hemmasittare att må bra och återvända till skolan?".
En filmad version av den första dagen av vår nationella två-dagarskonferens, producerad av Sveriges Utbildningsradio. Se den filmade versionen av Konferensen Djur, natur och hälsa 2019.
Leg vet Daniel Bergman håller ett seminarium baserat på sitt avhandlingsarbete och ger svar på frågor såsom: Vad är heterofila antikroppar? Hur vanliga är de hos hund? Vad har de för betydelse för diagnostiken, och hur hanterar man dem? Se det inspelade seminariet: Heterofila antikroppar hos hund – en utmaning inom diagnostiken (otextat på svenska).
Se bland annat Marit Paulsen med flera föreläsningar om olika ämnen inom djurhälsa och djurvälfärd. Se Djurhälsa och djurvälfärds seminarieserie "Framtidsperspektiv".
Kan djur hjälpa oss med balansen i det moderna livet? Allt mer forskning pekar i den riktningen. Att umgås med hästar, hundar och katter används allt oftare på äldreboenden, i skolor och i vården. SLU-professor Lena Lidfors medverkar i Pälspodden som presenteras av Agria. Lyssna på poddavsnittet "Vi mår bra av djur".
Intervju i Radio Sweden (Radio Skaraborg).
- Man ska kunna ta hand om djuret hela djurets liv. Det är inte bra för djur att flytta många gånger, säger Lena Lidfors till P4 Skaraborg. Lyssna/läs hela inslaget "Många skaffar ett husdjur nu".
Inspelat under Kvalitetsmässa, Europas största konferens och fackmässa om verksamhets- och samhällsutveckling. Lyssna på podcasten Djur & natur som friskvård.
Lena Lidfors, professor i etologi och SLU Framtidens djur, natur och hälsas programchef intervjuas i podcasten "Hälsans hundar". Lyssna på podcasten "Värdet av sociala tjänstehundar inom skola, vård och omsorg".
Debattartikel i Altinget av Susanna Sternberg Lewerin.
Hem & Hyra intervjuar SLU-professor Lena Lidfors om husdjurens betydelse för vårt välbefinnande.
Forskning visar att barn som vistas i varierande utemiljöer med möjlighet att skapa egna platser och lekar mår bättre fysiskt och psykiskt. Ett debattinlägg i Sydsvenskan. Läs debattinlägget ”Barns utemiljöer är en rättighetsfråga.”
Trädgårdsterapi kan vara den effektivaste behandlingen för personer som lider av utmattningsdepression. Lyssna på nyhetsinslaget från SVT: "Forskning visar: Trädgårdsterapi effektivt mot utbrändhet".
Hur kan djur ha positiv inverkan på vår hälsa? Hur används djur i vårdsyfte? Det är några av de frågor som SLU:s professor Lena Lifdors gav svar på i ett TV-inslag från Malou efter tio. Se programmet "Minihästen får äldre att må bättre".
futureonehealth@slu.se, +46 18-67 20 12
www.slu.se/futureonehealth.se