Skogen & Människan

Senast ändrad: 08 maj 2024
Skogen och människan omslagsbild

Skogen & Människan är en podcast från fakulteten för skogsvetenskap. Här hittar du lyssningslänkar och transkriberade versioner av samtliga publicerade avsnitt.

Människor har levt av skogen och med skogen i hundratals år, men vilken roll kommer den att spela i framtiden?

Skogen & Människan är en podcast om skogens mest brännande frågor, från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.

Avsnitt 1 - Den Sista Vintern

Klimatförändring hotar vintern. Snön lägger sig senare, sjöisarna bryter tidigare. Plusgrader och regn blir allt vanligare i januari. Men hur snabbt går det egentligen, och vilken roll spelar vintern för människor, djur och skog? Professor Hjalmar Laudon tar med skidskytte-ikonen Björn Ferry och poddredaktionen på en expedition in i Svartbergets forskningspark, för att hitta svaren om vinterns framtid. Medverkar gör också Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Läs transkriberad version

Spotify

Apple Podcasts

Avsnitt 2 - Vi Fick En Skog

Sverige är unikt med sina många privata skogsägare. Den som äger skog har möjlighet att påverka hur den framtida skogen kommer se ut. Syskonen Jenni, Jens och Jessika har fått en skog och vill sköta den på ett sätt som är bra för klimat och miljö. Men hur gör de det på bästa sätt? Tre forskare svarar de nyblivna skogsägarna. 

Läs transkriberad version

Spotify

Apple Podcasts

Avsnitt 3 - Älskade, Hatade Kalhygge

En gång i tiden var kalhygget en modern idé som la grunden för en svensk storindustri. Men många arters överlevnad hotas av sättet vi brukar skogen på. Finns det en framtid utan kalhyggen?

Idéhistorikern Erland Mårald berättar om hur kalhygget gick från att vara en modern och effektiv idé till att bli en ifrågasatt metod. Tusentals arter förlorar sina boplatser, säger bevarandebiologen Therese Löfroth. Skogsforskaren Charlotta Erefur visar alternativa sätt att bruka skogen på.

Läs transkriberad version

Spotify

Apple Podcasts

Fakta:

Podden produceras i samarbete med produktionsbolaget Filt. Programledare är Daniel Stjärna. 


Kontaktinformation

Annika Mossing, kommunikatör
Fakulteten för skogsvetenskap, SLU
annika.mossing@slu.se, 0727-10 39 44