Hoppa till huvudinnehåll

Djur och hållbarhet Hållbar livsmedelsproduktion eller produktutveckling?

Intresset kring mat och produktionen av mat bara ökar. Friska mjölkkor, hållbar äggproduktion, och klimatanpassad fiskodling är exempel på viktiga inslag i vår svenska matförsörjning.

PROGRAMINFORMATION

Programmet Djur och hållbarhet är en grundutbildning i djurbiologi, med inriktning på lantbruk och livsmedelsproducerande djur, som ger dig kunskaperna du behöver för att bidra till utvecklingen.

Du studerar bland annat foder, djurskydd, avel, genetik och biokemi med fokus på livsmedel. Vill du komplettera med praktiskt erfarenhet finns möjlighet att praktisera på någon av SLU:s forskningsstationer. Du utbildar dig till rådgivare till producenterna, och länken mellan forskningen och produktionen. Programmet ger en kandidatexamen i husdjursvetenskap, men du kan även välja kurser som tar dig vidare mot en agronomexamen på masternivå via masterprogrammet Agronom - Djur.

 

FAKTA & BEHÖRIGHET

Namn: Djur och hållbarhet (kandidat)
Nivå: Grundnivå
Språk: Svenska
Omfattning: 3 år, 180 hp
Studiestart: HT 2024

Sista anmälan för svenska studenter: 2025-04-15

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Anmälningskod för svenska studenter: 91060

Urval: Betyg (2/3) och högskoleprov (1/3)

Behörighet:

För att bli antagen till kandidatprogrammet Djur och hållbarhet krävs, förutom grundläggande behörighet, särskild behörighet enligt följande:

- Biologi 2
- Kemi 2
- Matematik 3b eller Matematik 3c
alternativt

- Biologi B
- Kemi B
- Matematik C
Kraven på särskild behörighet kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper från nuvarande eller tidigare svensk skola. Kravet är också uppfyllt om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.
För tillträde till de kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som anges i kursplanen för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Kandidatprogrammet Djur och hållbarhet syftar till en kandidatexamen med huvudområde husdjursvetenskap. En kandidatexamen är en generell examen. Kurserna i programmet kan möjliggöra även andra examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen kandidatexamen med huvudområde husdjursvetenskap (Degree of Bachelor of Science with a Major in Animal Science).

Programmet kan i kombination med ett specifikt masterprogram i husdjursvetenskap vid SLU möjliggöra att fordringarna för en agronomexamen uppfylls. Se även under Övriga upplysningar.

Examenskrav

Kandidatexamen med huvudområdet husdjursvetenskap uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 180 högskolepoäng (hp) med följande krav:

  • minst 60 hp kurser inom husdjursvetenskap (G1N; G1F)
  • minst 15 hp kurser med fördjupning inom husdjursvetenskap (G2F)
  • minst 15 hp självständigt arbete inom husdjursvetenskap (kandidatarbete/G2E).

INNEHÅLL

Programmet syftar till att ge den studerande en grundläggande helhetssyn vad gäller djur inom lantbruksnäringen samt en fördjupad kunskap inom djurens biologi och deras behov.

Utbildningen börjar med att ge en kunskapsgrund med bl. a. kurser i biokemi, cellbiologi, mikrobiologi, statistik, fysiologi, nutrition, genetik, etologi och djurskydd. I åk 3 ges djurslagsspecifika kurser inom husdjursvetenskapliga ämnen med en lantbruksvetenskaplig tillämpning från ett hållbart perspektiv, och i relation till livsmedelsstrategin.

Studenterna tränar viktiga generella kompetenser såsom kommunikation, etik, vetenskapligt och kritiskt tänkande. Undervisningen är utformad så att den främjar alla studenters lärande och motverkar diskriminering. I utbildningen får studenterna ta ett stort ansvar för sitt eget lärande. Vetenskapligt förhållningssätt och vetenskapliga metoder tränas genom att SLU:s breda forskning nyttjas i undervisningen. Utbildningen har en tydlig anknytning till lantbruksnäringen och husdjursbranschen genom studiebesök, gästföreläsningar samt näringslivsinriktade projekt. Det finns även möjlighet till praktik i grundläggande djurhantering.

Utbildningen avslutas med ett självständigt arbete (15 hp), som ger studenten möjlighet att fördjupa sig i ett specifikt ämne genom att tillämpa sina kunskaper, förmågor och förhållningssätt inom husdjursvetenskap.

I enlighet med SLU:s övergripande riktlinjer för lika villkor, präglas en väl fungerande studiemiljö av öppenhet, jämställdhet och inkluderande. Detta befrämjar ett klimat som tar tillvara den mångfald som anställdas och studenters olika bakgrund, livssituation och kompetens tillför. Programmet ges huvudsakligen på svenska. Kurser på engelska kan förekomma.

Du hittar programmets kurser under fliken ”ramschema” som finns längre ned på denna sida

KARRIÄR

Vad kan jag bli?

Efter din utbildning kan du jobba inom både privat och offentlig sektor. Här är några exempel:

  • Handläggare inom offentlig sektor
  • Arbeta med produktutveckling och information inom Lantbruksnäringen
  • Arbeta med biståndsfrågor

RAMSCHEMA

Årskurs 1

Etologi och anatomi

2024-10-02 - 2024-10-31
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 2

Årskurs 3

Hästens biologi

2024-09-02 - 2024-10-01
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

UTBILDNINGSPLAN

Hur blir jag agronom?

Och vad är en agronom? En agronom arbetar med hållbar matproduktion och är experter på hur mat produceras och på vad som krävs för att göra det på ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt. Läs mer om agronomexamen och vad en agronom gör här.

Hur blev livet som husdjursagronom?

"Det bästa med mitt jobb är att jobba med något som Sverige är världsledande inom".

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

Studieåren du aldrig glömmer

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

slu.student

Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och hur det faktiskt är att plugga på SLU.

Skugga en student

Nyfiken på hur det är att plugga på SLU? Då ska du skugga en student. Välj om du vill träffa en student digitalt eller fysiskt och på vilket campus. Du får möjlighet att ställa alla dina frågor. Väljer du att skugga på campus får du även hänga med på föreläsningar.

Skugga en student
Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 

Relaterade sidor:


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…