Kontaktinformation
Christina Lundström, projektkoordinator RådNu
christina.lundstrom@slu.se 0511-672 37, 070-774 30 88
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Denna sida finns inte på det önskade språket. Klicka för att stänga denna ruta.
This page is not available in the requested language. Please click to close this dialogue box.
Våra experter möter samhällets behov av aktuell kunskap om hållbar användning av ekosystemen med beslutsunderlag som belyser både användningen av naturresurser och miljökonsekvenserna av den. SLU är Sveriges största utförare av miljöövervakning. Vi möter de svenska miljömålen och de globala målen inom Agenda 2030 genom 12 miljöanalysprogram.
Alla led inom det agrara kunskapssystemet behöver öka sin kompetens för att vi ska nå ökad hållbarhet och en konkurrenskraftig lantbruks- och livsmedelssektor.
En effektiv rådgivning är av avgörande betydelse. Därför har vi skapat RådNu - kompetenscentrum för rådgivning.
Flera av RådNu:s medarbetare är aktiva forskare som arbetar för att hitta vägar till förbättrade metoder för rådgivning. Dessutom ingår de i flera spännande projekt runt om i Europa.
Vi erbjuder ett kursutbud med utgångspunkt i Kompetenscentrum rådgivnings ansvarsområde. Utbildning inom dessa områden kan även skräddarsys och paketeras efter behov; såsom webbmoduler, seminarier, föreläsningar och/eller workshops.
Hur stödjer vi bäst implementering av innovationer i lantbruket? Exempel Yara N-sensor
Den 1 januari 2017 påbörjades detta forskningsprojekt som har som mål att beskriva de faktorer som bidragit till processen där Yara N-sensor har utvecklats från ett verktyg som används av ett fåtal lantbrukare till att vara ett välkänt beslutsstöd som används av lantbrukare, rådgivare och myndigheter. Yara N-sensor gör det möjligt att variera kvävegivan samtidigt som gödseln sprids, så att varje del av fältet får en anpassad kvävegiva.
Vad var det som hände under perioden 1998 till 2016 som gjorde att tekniken blev implementerad på bred front? Hur har olika faktorer samverkat under processen för att skapa den ökning som enligt Yara saknar motstycke i andra länder? Projektet syftar till att, med hjälp av exemplet Yara N-sensor och teorier från rådgivnings- och innovationsforskning, beskriva och förstå vad som krävs för att ny teknologi ska accepteras brett. Projektet genomförs med en kombination av kvantitativa och kvalitativa metoder.
Christina Lundström, projektkoordinator RådNu
christina.lundstrom@slu.se 0511-672 37, 070-774 30 88
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, har verksamhet över hela Sverige. Huvudorter är Alnarp, Uppsala och Umeå. SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. • Telefon: 018-67 10 00 • Org nr: 202100-2817 • Kontakta SLU • Om webbplatsen