SLU-nyhet

Företagsledning nyckeln till framtiden

Publicerad: 24 maj 2018

Växande storlek på svenska lantbruksföretag ökar behovet av effektiv företagsledning. Enligt Jörgen Fransson, chef för Jordbruksverkets enhet för landsbygdsutveckling, utgör verksamheten i  KCF, Kompetenscentrum företagsledning, en katalysator som kan få upp farten på utvecklingen inom ett högaktuellt område.

Chefen för landsbygdsutvecklingsenheten har landsbygdsprogrammet som sitt främsta redskap. Enheten hanterar 1,7 miljarder under programperioden för nationella projekt samt ansvarar för regelverkets utformning när det gäller företag och projektstöd.

- Vi arbetar med väldigt roliga frågor, konstaterar Jörgen Fransson, som dessutom representerar Jordbruksverket i KCF:s styrgrupp. Han är ekonomiagronom i grunden och har tidigare arbetat som ekonomirådgivare och även inom iT-branschen med strategier för små och medelstora företag.

Eftersatt fråga

En av anledningarna till Jordbruksverkets engagemang i KCF handlar just om företagsledning, ett område som Jörgen Fransson anser vara lite eftersatt inom svenskt lantbruk.

Signaler från forskare och andra pekar mot att storleken på svenska lantbruk nu är så stor att effektiv företagsledning blir allt viktigare. Ur Jörgen Franssons perspektiv kan därför KCF ha en viktig roll i arbetet att sätta begreppet företagsledning på kartan och att föra fram forskningen inom området.

- Lantbrukarna har hittills inte sett företagsledning som särskilt viktig. Sedan har rådgivningen varit väldigt fragmenterad, rådgivarna har inte haft vana vid helhetsrådgivning. KCF kan verka som en katalysator i utvecklingen, tror Jörgen Fransson..

Stärkande strategi

I regeringens Livsmedelsstrategi pekas ett antal olika områden ut som kan stärka svenska lantbrukets konkurrenskraft. Ett ökat fokus på lantbrukets företagsledningsfrågor är ett område som är särskilt betydelsefullt, vilket direkt kopplar till flera av  landsbygdsutvecklingsenhetens pågående utlysningar och upphandlingar. Inom de nationella stöden finns till exempel ett antal upphandlingar inom företagsledningsområdet, som ett mentorsprogram och en styrelseutbildning som handlar om hur styrelser kan användas i lantbruksföretagens arbete.

- En upphandling som nyligen genomförts är ”Ledarskapsutbildning för företagsutveckling”. Det är en kvalificerad  ledarskapsutbildning som i första hand riktar sig mot företag med anställd personal.. Sedan har vi vår stalltävling som också får ingå i området företagsledning, hur man bygger effektivt.

Mindre nationella projekt

Landsbygdsenheten driver även ett antal egna mindre nationella projekt inom ramen för landsbygdsprogrammet, till exempel under rubriken ”Kompetens för konkurrenskraft”. Här har bland annat den excelbaserade versionen av kalkylprogrammet Agriwise vidareutvecklats till en webbversion som kommer att lanseras på Borgby fältdagar i sommar.

- Vi hade redan innan Livsmedelsstrategin varit i kontakt med och inlett samarbete med KCF. Nyligen träffade vi ledningen för att diskutera hur vi kan samarbeta mer operativt och hur vi kan använda KCF som redskap i våra stödprogram. Det känns som att KCF verkligen strävar efter att vara i framkant, för att hitta forskning som är aktuell, säger Jörgen Fransson.