Hoppa till huvudinnehåll

SLU och klimatet

Vad gör SLU för klimatet? Vi tar fram kunskap, beslutsunderlag och fakta om klimatlösningar. Vi klimatrustar våra studenter, som också hjälper oss att vässa vårt eget klimatarbete. Här hittar du några exempel på hur SLU bidrar.

52 klimatveckor om året

Klimatsamarbetet inom FN sätter ljuset på livsviktig forskning och den kompetens samhället behöver för att förstå problemen och hitta lösningar. På SLU är alla veckor klimatveckor. Vi bidrar året runt med kunskap för att utveckla och använda våra levande naturresurser på ett hållbart sätt.

Tvärvetenskapliga resonemang med blicken mot framtiden

Det finns en rad ambitiösa mål för det hållbara och klimatneutrala samhället, men hur vägen dit ser ut är inte alltid så tydlig. Hur kan forskningen vid SLU:s LTV-fakultet bidra till den förändring som krävs?

SLU ger Världsbanken råd om hur metanutsläppen kan minskas

SLU förser Världsbanken med vetenskapliga råd om hållbara lösningar för metanreduktion inom jordbruks-, livsmedels- och avfallssektorerna.

Skogen växer snabbare och snabbare

En femtioårig tall eller gran är runt två meter högre i dag än motsvarande träd på 1980-talet, och ytterligare två meter högre än ett träd på 1950-talet.

Tallplantor utanför Stöcke. Foto.

Mat och klimat hör ihop

Hur påverkar livsmedelssystemet klimatet och hur kan vi äta mer klimatsmart? Hitta till mer kunskap via SLU Future Food.

Öppen myr blir trädklädd – klimatförändringar en del av problemet

Under de senaste årtiondena har myrarna i Sverige förändrats. Mängden träd på myr har ökat med drygt 80 procent, visar en rapport.

Flygbild myr. Foto.

Mångfald och utbredning av arter i norr påverkas av klimatet

Pablo de La Peña Aguilera har i sin doktorsavhandling undersökt vad som styr utbredning och artsammansättning hos svampar, insekter och växter längst upp i norr.

Innehållet från en av fallfällorna där man kan se spindlar, jordlöpare och några flugor. Foto.

Fler grödor i växtföljden kan ge större spannmålsskördar i ett förändrat klimat

Värdet av varierade växtföljder har varit känt länge, men analyser av 32 långliggande växtföljdsförsök i Europa och Nordamerika fördjupar bilden.

Foton på fältförsök i Sverige och Polen.

Lyckad återvätning kan mildra effekten av översvämningar

I sin doktorsavhandling har Shirin Karimi undersökt hur de hydrologiska funktionerna förändras under de första åren efter ett återvätningsförsök.

Shirin Karimi mäter grundvattennivån vid en av mätpunkterna inom Trollbergsmyren, hösten 2023. Foto.

Minska boytan och använd trä i flerfamiljshus för att vara klimatsmart

Att ersätta betong med trä när framtidens flerfamiljshus byggs gynnar klimatet och ökar inte skogsavverkningen nämnvärt, så länge våra bostadsytor inte ökar.

Bygge av flerfamiljshus med trästomme. Foto.

Vintern krymper – vad innebär det?

Svenska vintrar har förändrats radikalt – vid forskningsstationen i Vindeln är vintern nu två månader kortare. Vad gör det med skogen och oss människor? Hör forskarnas svar i podden ”Skogen & Människan”.

Poddredaktionen

Hållbar energi för alla (mål 7); Bekämpa klimatförändringarna (mål 13)

Program Klimat inom SLU:s miljöanalys tar fram beslutsunderlag kring klimatförändringar och användningen av naturresurser. Men klimatperspektivet ingår också i andra miljöanalysprogram. På SLU har vi också stark kompetens inom området biogas.

Ingen hunger (mål 2); Bekämpa klimatförändringarna (mål 13)

SLU bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion nationellt och internationellt. Vi utbildar och tar bland annat fram kunskap om matens klimatpåverkan och om livsmedelsproduktionen i ett förändrat klimat.

Sverige nyckelaktör i europeiskt vinprojekt

Odlingstekniker som tagits fram i Sverige är av internationellt intresse i arbetet med att rusta vindodlare för ett varmare och torrare klimat.

Klimatpublikationer från SLU

SLU-forskares vetenskapliga publikationer kopplar till de globala målen för hållbar utveckling. Här kan du bland annat hitta SLU-publikationer med anknytning till mål 13 – Bekämpa klimatförändringarna.

Lärosäten i gemensam satsning för ett bättre klimat

Universitet och högskolor i Sverige har gått samman i en gemensam satsning för ett bättre klimat. Lärosätenas klimatnätverk syftar bland annat till att underlätta för lärosätena att uppfylla sin del av Parisavtalet.

Så påverkas ekosystemen

Hur påverkas natur och naturresurser av klimatförändringarna? Är naturens kalender i otakt? På vilket sätt ändras växtsäsongen i olika delar av landet?

Publicerad: 04 september 2024 - Sidansvarig: ann-katrin.hallin@slu.se
Loading…