Hoppa till huvudinnehåll

Mat och klimat

Hur påverkar livsmedelssystemet klimatet, och hur kan vi äta mer klimatsmart?

En man håller fram en hamburgare som han tagit en tugga av. Foto.

Mat och klimat

Utsläppen från livsmedelssektorn står för cirka 20–30 procent av de globala utsläppen. Det är helt nödvändigt att minska matens klimatavtryck. Men hur? För att minska utsläppen av växthusgaser från livsmedelssektorn behövs  förbättringar i produktionen, ändrad markanvändning, tekniska lösningar, fossilfri energi, minskat matsvinn och förändrade kostvanor.

Mat- och klimatlistan

Den mat vi äter, och den vi slänger, står för en betydande klimatpåverkan. I Mat-och-klimatlistan från SLU hittar du en sammanställning av klimatavtrycket för olika slags livsmedel.

Växtbaserade mjölkalternativ

Hållbara dieter som är näringsriktiga, miljövänliga, ekonomiskt bärkraftiga och socialt och kulturellt acceptabelt blir allt mer efterfrågade. I den här rapporten undersöks olika aspekter av växtbaserade mjölkalternativ.

Klimatdialoger vid SLU

Framtidsplattformarna vid SLU tillsammans med SLU Global organiserar en serie klimatdialoger. Några som interna dialoger och några som öppna seminarier. Här kan du läsa om genomförda och kommande dialoger.

Sprucken jord med rapsblomma

Minska matsvinnet

En viktig åtgärd för att minska matens klimatavtryck är att minska matsvinnet. Läs mer på vår temasida om matsvinn.

Matsvinn

Öppen kurs om hur mat och klimat hänger ihop

På vilket sätt kan vi minska vårt klimatavtryck när det gäller konsumtion och produktion av livsmedel? SLU erbjuder en distansbaserad och kostnadsfri kurs utan krav på förkunskaper. Gå den du med!

Illustration av en kvinna framför en kundvagn med ett jordklot i.

Klimatanpassning

Hur ska vi odla i ett ändrat klimat? Hur ska djurhållning fungera vid torka eller höga temperaturer? Läs mer på vår temasida om klimatanpassning och extremväder.

Torr sprucken jord. Foto.
En bit rött kött. Foto.

Poddavsnitt om kött, kor och klimat

Podden Feeding Your Mind produceras av SLU Future Food och för fördjupade samtal om olika aspekter av hållbar mat.

Mat och klimat hör ihop

Framtidens mat och framtidens klimat hör ihop. I en serie filmer från SLU Future Food berättar SLU-forskare mer om forskning och kunskap kring mat och klimat. 

Publicerad: 08 september 2023 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…