Hoppa till huvudinnehåll

Agricultural Economics and Management

Vill du arbeta med ekonomiska frågor inom lantbruk, livsmedelsproduktion och naturresurser? Då är det här rätt program för dig.
Ansök nu

PROGRAMINFORMATION

Programmet har internationellt sökintag och all undervisning sker på engelska.

Vill du arbeta som ekonom med lantbruk och gröna värdekedjor som specialitet? Eller som agronom med expertkunskap i ekonomi? Det här är ett mångsidigt program som ger dig bred förståelse för hur företagsekonomi eller nationalekonomi tillämpas inom lantbruk, lantbruksföretag och lantbrukspolitik.

Du som väljer det här programmet får utveckla din förståelse för företagsekonomi eller nationalekonomi. Du lär dig hur din kunskap kan tillämpas på lantbruk och de gröna näringarnas värdekedjor, eller användas för att analysera olika politiska instrument.

Med din masterexamen är du väl förberedd för att arbeta med värdekedjor inom lantbruk och övriga gröna näringar. I programmet ingår även en kurs i ledarskap som förbereder dig för en framtida ledarroll, kanske som ekonom eller affärsledare. Du kan också välja att fortsätta dina studier mot en doktorsexamen.

FAKTA & BEHÖRIGHET

Namn: Agrar ekonomi och företagsledning - masterprogram
Nivå: Masternivå
Språk: Engelska
Omfattning: 2 år, 120 hp
Studiestart: HT 2024

Sista anmälan för internationella studenter: 2024-01-15
Sista anmälan för svenska studenter: 2024-04-15

Studieort: Uppsala
Studietakt: Helfart
Studieform: Campus
Anmälningskod för svenska studenter: 81071
Anmälningskod för internationella studenter: 81070

Behörighet:

För att bli antagen till masterprogrammet agrar ekonomi och företagsledning krävs examen på grundnivå omfattande minst 180 hp, med fördjupning omfattande:
- minst 90 hp inom företagsekonomi samt 15 hp mikroekonomi för specialisering företagsekonomi eller
- minst 90 hp inom nationalekonomi för specialisering nationalekonomi

Dessutom krävs 5 hp matematik och 5 hp statistik, alternativt 15 hp statistik.

Programmet innehåller två olika specialiseringar där de ingående kurserna har olika krav på särskild behörighet. Specialiseringen mot företagsekonomi förutsätter att studenten har en fördjupning inom företagsekonomi på grundnivå. Specialisering mot nationalekonomi förutsätter att studenten har en fördjupning inom nationalekonomi på grundnivå.

Kraven på särskild behörighet enligt ovan kan uppfyllas även av den som har motsvarande kunskaper genom utländsk examen eller om motsvarande kunskaper har inhämtats på annat sätt.

Programmet ges på engelska. Kunskaper motsvarande Engelska 6 krävs. Detta är enligt ett lokalt SLU-beslut uppfyllt av den som har en kandidatexamen om 180 hp från ett svenskt lärosäte eller 120 hp avklarade studier vid SLU. Engelska 6 kan också erhållas på andra sätt vilka specificeras på antagning.se/universityadmissions.se.

För tillträde till de olika kurser som ingår i programmet gäller de krav på särskild behörighet som föreskrivs för varje enskild kurs.

Examen:

Examen som utbildningen syftar till

Masterprogrammet agrar ekonomi och företagsledning syftar till en ekonomie masterexamen med huvudområdet företagsekonomi eller nationalekonomi. Ekonomie masterexamen är en generell examen. Kurserna i programmet kan möjliggöra även andra generella examina om kraven för dessa uppfylls. Se SLU:s lokala examensordning.

Den student som uppfyller fordringarna för examen får på begäran ett examensbevis. Till examensbeviset knyts benämningen ekonomie masterexamen med huvudområdet företagsekonomi eller ekonomie masterexamen med huvudområdet nationalekonomi (degree of Master of Science in Business and Economics (120 credits) with a major in Business Administration eller with a major in Economics).

Examenskrav

Ekonomie masterexamen med huvudområdet företagsekonomi uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:

  • minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet företagsekonomi (A1N; A1F),
  • minst 30 hp självständigt arbete (examensarbete) inom huvudområdet företagsekonomi (A2E).

Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.

Ekonomie masterexamen med huvudområdet nationalekonomi uppnås efter fullgjorda kursfordringar (godkända kurser) om 120 högskolepoäng (hp), varav minst 90 hp på avancerad nivå med följande krav:

  • minst 30 hp kurser med fördjupning inom huvudområdet nationalekonomi (A1N; A1F),
  • minst 30 hp självständigt arbete (examensarbete) inom huvudområdet nationalekonomi (A2E).

Därtill ställs krav på avlagd kandidatexamen, yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen.

INNEHÅLL

Programmet Agricultural Economics and Management ger dig möjlighet att utveckla din förståelse för och dina färdigheter i företagsekonomi eller nationalekonomi. Du väljer ett av dessa två ämnen som ditt huvudämne på programmet och bygger din egen profil utifrån de valbara kurser som universitetet erbjuder. Studenter på det här programmet läser tillsammans med studenter på programmet Agronom – ekonomi.

Programmet ges i nära samarbete med masterprogrammet i Agricultural Food and Evironmental Policy Analysis (AFEPA). Detta ger programmet ytterligare en internationell aspekt.

KARRIÄR

Lantbrukssektorn förändras kontinuerligt och står hela tiden inför nya utmaningar. Det finns därför god efterfrågan på ekonomer inriktade mot lantbrukssektorn och med goda kunskaper i företagsekonomi och nationalekonomi. Ekonomer från SLU kan hitta anställning i privat och offentlig sektor. Möjliga arbetsgivare är banker, finansiella institutioner, rådgivningstjänster, lantbrukskooperativ, olika organisationer och myndigheter. En del studenter startar egna företag, antingen som konsulter eller på sina egna lantbruk. Du har också  goda möjligheter att fortsätta dina studier mot en doktorsexamen.

Examen

Masterexamen med huvudområdet företagsekonomi eller nationalekonomi.

RAMSCHEMA

Årskurs 1

Analytiska metoder

2024-09-02 - 2024-10-31
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Mikroekonomisk teori

2024-09-02 - 2024-10-31
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Produktionsekonomi

2024-11-01 - 2025-01-19
15,0 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Econometric Theory

2025-01-20 - 2025-02-19
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Applied Econometrics

2025-02-20 - 2025-03-24
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Politisk utvärdering

2025-03-25 - 2025-05-01
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

Årskurs 2

Makroekonomisk teori

2024-11-01 - 2025-01-19
7,5 hp
Beskrivning av grafiken nedan

UTBILDNINGSPLAN

Studentlivet

Att vara student handlar inte bara om hårda studier. På våra campus har vi ett aktivt studentliv med kårer, nationer och en mängd olika aktiviteter.

Discjockey i ett bås på ett disko

Hur ansöker jag?

Sveriges unika system för ansökningar gör det möjligt att ansöka om program och kurser vid olika universitet på samma ansökan.

Studenter som sitter utomhus i solen

Chat with our students

Take the opportunity to chat with our international Student ambassadors and read the blogs to gain an insight into their lives as students in Sweden and at SLU.

Chatta med våra studenter på Unibuddy

Frågor och svar inför ansökan

Här har vi samlat vanliga frågor och svar för dig som är intresserad av att plugga på SLU.

Möt studenten Sofie som kombinerar elitidrott och studier vid SLU

Sofie Bergman är en av SLU:s elitidrottsstudenter, s.k. EVL-student. Hon kombinerar sina studier på landskapsarkitektprogrammet med att spela curling på elitnivå.

Sofie Bergman Universiaden

Instagram: SLU.student

En bild säger mer än tusen ord. Visste du att du kan följa våra studenter på Instagram? Där får du en glimt av hur studentlivet är och om hur det är att plugga på SLU.

Instagram logga

En student berättar...

Se när Abenezer Zeleke berättar mer om programmet Agricultural Economics & Management.

Stadsbild av Uppsala under sommaren

Uppsala

Det här är Uppsala – Sveriges fjärde största stad, en utpräglad studentstad och här hittar du SLU:s största campus. Uppsala har otroligt mycket att erbjuda dig som student. Med två universitet i staden blir studentlivet mycket levande och en stor del av stadens invånare är studenter. 


Kontaktinformation

Studie- och karriärvägledning

Fråga oss om: att läsa kurser eller program, vilken utbildning som passar dig, hur du bygger den för att nå dit du vill, din studiesituation samt få stöd i dina karriärval.

Har du frågor om studier på SLU? Kanske kan du hitta svaren på dem här. FAQ: Vanliga frågor och svar om studier på SLU.

E-post
studievagledning@slu.se

Telefon
018-67 28 00 

Telefontider
måndag 10-12
tisdag 10-12
torsdag 13-15

Sidansvarig: study@slu.se
Loading…