Hoppa till huvudinnehåll

Närproducerad mat

Med mat från mindre producenter utan långa transportsträckor kan vi bidra till utformningen av ett mer sammanhängande och motståndskraftigt lokalt livsmedelssystem. 

En bagare håller i ett stycke bröd. Foto.

Att producera mat lokalt och hållbart

Konsumenter i städerna är alltmer intresserade av att veta var mat kommer ifrån, särskilt när det gäller de etiska och moraliska val som ett hållbart lokalt livsmedelssystem innebär. Många mindre livsmedelsproducenter över hela landet vill också dela med sig av sina erfarenheter av hur man odlar och tillhandahåller högkvalitativt och lokalt producerade livsmedel.

Här ger vi svenska och internationella perspektiv på hur hållbara lokala livsmedelssystem kan utformas. Läs mer om idéerna bakom närproducerad mat nedan!

Vad är närproducerad mat?

Med korta livsmedelskedjor matförsörjningskedja är avsikten att tillåta producenter att marknadsföra och sälja sina produkter till konsumenter i närheten.

En person håller hamburgare i varje hand utomhus. Foto.

Varför närproducerat?

I bästa fall kan fler olika initiativ kring närproducerad mat bidra till ett mer sammanhängande och hållbart livsmedelssystem. Men betyder närproducerat automatiskt "bra" mat?

Händer håller i tre squashgrönsaker. Foto.

Exempel på korta livsmedelskedjor

Närproducerad mat kan säljas på olika sätt, här berättar vi om de vanligaste!

En grönsaksmarknad. Foto.
Publicerad: 09 maj 2023 - Sidansvarig: future.food@slu.se
Loading…