Hoppa till huvudinnehåll

Matsvinn

Matsvinn kallar vi livsmedel som slängs, trots att de hade kunnat konsumeras om de hanterats annorlunda. Cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs, enligt FN:s organisation för livsmedel och jordbruk FAO.

Dumpstrad mat

Matsvinn – ett stor resursslöseri

FAO uppskattar att ca 1/3 av all mat som produceras för mänsklig konsumtion kastas eller förloras. Att minska svinn och förluster i livsmedelskedjan är en av de tre viktigaste åtgärderna vi kan göra i livsmedelssystemet för att hålla vår miljöpåverkan inom gränserna för vad jorden klarar av. Som SLU-alumnen Johan Rockström säger: ”Fixar vi maten fixar vi planeten”.

Bäst före?

Hur länge är yoghurt ätbar? Ingrid Strid, matsvinnsforskare vid SLU, guidar oss genom en provsmakning av yoghurt med ett år gammalt bäst-före-datum.
Publicerad: 14 september 2021 - Sidansvarig: futurefood@slu.se
Loading…