Detta tvärvetenskapliga masterprogram behandlar relationer mellan mat, människor och platser. Du studerar hur urbana och rurala landskap kan planeras, utformas och förvaltas ur ett hållbarhetsperspektiv med avseende på konsumtion och produktion av mat.
Programmet tillämpar landskapsarkitekturens tvärvetenskapliga, syntetiserande och platsanknutna angreppssätt. Detta kombineras med en förståelse för matens roll ur ett brett kulturellt och kritiskt perspektiv. Studierna ger verktyg och metoder för strategisk planering, utformning, entreprenörskap, förvaltning och kommunikation kring matlandskap som ett led i hållbar utveckling set ur alla aspekter, från lokalt till globalt. Studierna inbegriper även att kommunicera kunskap om olika produktionsformers bidrag till landskaps mervärden, och utgår i detta från SLU:s breda kompetens. Syftet är att anlägga ett holistiskt synsätt på relationerna mellan mat, människa och landskap och relatera dessa till FN:s globala mål.
Det första året byggs en kunskap kring den vetenskapliga bredd som kännetecknar gränssnittet mellan landskapsstudier och det internationella mångvetenskapliga ämnet matstudier.
Programmet börjar med en introduktionskurs som skapar en kunskapsbas och förståelse för relationer mellan landskap, mat och människa/matkultur och hur denna kunskap kan användas inom hållbar planering. Introduktionskursen (Foodscapes 1. Food studies and landscape) består av temaveckor som översiktligt behandlar relevanta teman, exempelvis måltidshistoria parallellt med landskapshistoria, relationer mellan stad och land och mervärden knutna till matproduktion.
Därefter följer kurser där du fördjupar dina kunskaper inom produktionssystem, agroekologi, ekonomiska incitament, konsumentbeteende och planeringsgrunder samt urban odling för sociala och andra värden.
I årskurs två skalas progressionen upp genom mer problematiserande i den globalt inriktade kursen Foodscapes 2, Critical food studies. Den följs av en tillämpad projektuppgift i grupp med metodstudier och strategiska lösningar på mat- och landskapsrelaterade utmaningar.
Programmet avslutas med ett examensarbete som kan innebära tvärvetenskapligt tillämpade fallstudier eller fördjupade teoretiska studier av ett mat-landskapsrelaterat ämne.
Inom programmet används många olika undervisningsformer för att främja inlärning och kreativitet och ge studenterna verktyg för kommande arbetssituationer, till exempel föreläsningar, litteraturstudier, seminarier, studiebesök, exkursioner, fallstudier, projektarbeten, gestaltningsförslag, uppsatser och examensarbete. Modeller och metoder som stödjer kunskapsinhämtningen tillämpas i praktiska moment som speglar olika situationer och som följs upp med kritisk analys och utvärdering.
Efter utbildningen har du färdigheter i samverkan och metodval samt muntlig, skriftlig och visuell kommunikation. Du kan se helheter och förutse utveckling och kan därmed ta en projektledarroll, antingen enskilt eller i större sammanhang. Masterprogrammet har en tydlig koppling till aktuell forskning och globala frågor, vilket ger goda möjligheter på arbetsmarknaden såväl nationellt som internationellt.
Under utbildningen finns möjligheter att läsa kurs(er) från andra program vid SLU, andra lärosäten i Sverige eller utomlands.