Hoppa till huvudinnehåll

Biodling

SLU RådNu arbetar med att utveckla rådgivning inom biodlingen och därmed bidra till ökad pollinering och friska honungsbin.

Rådgivning inom bihälsa

Med stöd i från Kompetensnav för biodling lanserades under våren 2022 ett nytt regionalt nätverk av rådgivare inom bihälsa. Nätverket har byggts i samverkan med biodlare, deras organisationer, Sveriges Lantbruksuniversitet och andra myndigheter. Målet är att öka biodlarnas förutsättningar att hålla friska och starka bisamhällen. Projektets bokningssida ligger på den externa plattformen bihälsorådgivning.se

Bihälsorådgivning logo

Kompetensnav för biodling

Kompetensnavet syftar till att stärka biodlingens kunskaps- och innovationssystem och genom det bidra till en mer hållbar biodling. Nätverket med rådgivare inom bihälsa är ett resultat av samarbetet mellan de olika aktörerna i kompetensnavet. Nu projektleder SLU RådNu det vidareutvecklade projektet ”Kompetensnav och kvalitetssäkrad kunskapsplattform för biodling och pollinering – forskningsbaserad rådgivning i Sverige”. Projektet förväntas pågå under perioden 2021–2024.

Två personer i skyddsutrustning inspekterar en bikupa

Bästa biodlingsmetoderna inom EU identifieras

B-THENET (Best Practices and Innovations for a Sustainable Beekeeping) är ett EU-finansierat projekt. Här ska man arbeta med att identifiera bästa praxis-metoderna inom biodlingen och bidra till att modernisera biodlingssektorn genom att främja innovation. Finansiär är Horizon Europe.

Bthenet

Bee Extension

Bee Extension är en webbplats med en verktygslåda som används för inspiration för hur rådgivaren kan arbeta mer strategiskt, medvetet och effektivt för att nå sina målsättningar som rådgivare inom biodling. Bee Extension är en produkt som utvecklats inom ramen för SmartBees. Finansiär är European Commissions FP7 KBBE program.

En närbild på ett bi som hänger på en blå blomma, foto.

Pollinering och honungsproduktion

Här ska forskningen stärka kopplingarna mellan pollinering och honungsproduktion i områden med osäker matproduktion. Fallstudier utförs i Sri Lanka och Indien. Finansiär är SLU Global.

Globala målen

Lotta Fabricius Kristiansen

Forskningsassistent Lotta Fabricius Kristiansen leder tillsammans med Magnus Ljung arbetet med de olika projekten inom biodling och pollinering på SLU RådNu. Lotta har varit biodlare sedan 1998. Från 2013– 2022 ledde hon arbetet med plattformen Svenska Bin och 2017 tog hon initiativet till projektet Pollinera Sverige tillsammans med Anna Lind Lewin .

Lotta Fabricius Kristiansen
Publicerad: 27 januari 2023 - Sidansvarig: anna.lind.lewin@slu.se
Loading…