CNV:s utbildarträff 2022

Senast ändrad: 24 november 2022
Deltagare på guidekurs

Nu ökar efterfrågan på välutbildade naturguider! SLU Centrum för naturvägledning (CNV) välkomnar utbildare inom naturvägledning och angränsande ämnen till en träff i november. Nätverka, utbyt erfarenheter och planera framtiden tillsammans!

Syftet med träffen är att skapa ett tillfälle för utbildare och andra aktörer inom naturvägledning och naturguidning att träffas för att dela vad som händer inom fältet i Sverige. Att inspireras, diskutera viktiga frågor, planera samverkan och utbyta erfarenheter. 

Träffen hålls i Uppsala 29-30 november från lunch till lunch.

Vi kommer att vara i lokalen Framtiden på Ultuna i Uppsala.

Det kommer att gå att delta på delar av träffen via videolänk.

Värd är SLU Centrum för naturvägledning (CNV).

Anmälningstiden för träffen har passerat, men det finns några platser kvar. Hör av dig via per.sonnvik@slu.se om du vill delta.

Målgrupp

Träffen vänder sig framförallt till dig som är:

 • utbildare inom naturvägledning och angränsande ämnen (på alla nivåer)
 • aktör inom kvalitetsäkring av naturguider och naturvägledare.  

Program

Du är mycket välkommen att föreslå ämnen du vill lyfta och diskutera (se anmälningsformuläret).

Tisdag 29 november

Första dagen fokuserar vi på samarbeten mellan utbildare av naturguider och mellan utbildare och andra aktörer.

Start dag 1
Kl 13:00

Inledningsvis ges alla deltagare möjlighet att presentera sig och berätta kort om vilka utbildningar eller kvalitetssäkringssystem man jobbar med.  

Presentationer och diskussioner

Hur utvecklas utbildningsutbudet i Sverige?
I arbetet med uppföljning av Friluftspolitiken och de nationella friluftsmålen följs utvecklingen av utbildningsutbudet i Sverige upp löpande. Vi får höra om den aktuella nationella översikt som (för tredje gången) tas fram på uppdrag av Naturvårdsverket. Vi diskuterar slutsatser och eventuella luckor i materialet.

 

CNV:s och Interpret Europes kurser
CNV berättar om våra kurser på SLU och vad de innehåller samt om kurser som ges genom den europeiska organisationen Interpret Europe.

 

Jessica Bergström

Att utveckla utbildningar med interpretation
Jessica Bergström (Västra götalandsregionen) om att ta fram utbildningar utifrån erfarenheter från Interpret Europes guideutbildning. Här är Prisma Västra Götalands utbildningar

 

Utveckling av naturvägledningsutbildning i Norge
Peter FredmanEtt erfarenhetsutbyte kring utbildningar och naturvägledning sker mellan Sverige och Norge. Peter Fredman (Mittuniversitetet och NMBU) berättar om den naturvägledningskurs som ges som del i ett utbildningsprogram om naturturism vid Norges Miljö- och Biovetenskapliga Universitet (NMBU).

 

Workshop 

 • Samarbetsformer och nätverkande, t ex om utbildningsmaterial.
  Hur kan vi utbildare bli ännu bättre på att dela erfarenheter, samarbeta och nätverka?

 • Hur lyfter vi hållbarhet, klimat och biologisk mångfald i utbildningar?
  Vi delar erfarenheter om hur vi i våra utbildningar på bästa sätt stöttar naturvägledare/guider att använda landskapet och mötet med sina deltagare för att kommunicera frågor om t ex klimat och biologisk mångfald. 

 • Eventuell ytterligare workshop

Avslutning dag 1
Kl 17:30

Middag
Kl 19

De som vill kan delta på gemensam middag på restaurang Johanna & Mat i Uppsala. Markera i anmälan om du vill delta på middagen. Det serveras höst/vinter-buffé med lokala råvaror. Priset är 385 kr/person. I priset ingår inte dryck. Var och en betalar själva på plats. Det går lätt att ta stadsbuss dit från Ultuna eller gå från centrum. Vi har restaurangen för oss själva och buffén serveras från kl 19. Om du vill avboka en anmälan till middagen så behöver du göra det senast 21 november.

Onsdag 30 november

Under den andra dagen fokuserar vi på kvalitetssäkring av studenter/guider och utbildningar. Ett område där mycket händer just nu. Vi samtalar om hur kvalitetssäkringssystem och utbildningar möter behoven från arbetsgivare, uppdragsgivare och turister. 

Start dag 2
Från kl 8 finns möjlighet att komma för att fika och nätverka.

Kl 8:30 börjar programmet nedan.

Kvalitetssäkringssystem för naturvägledning och naturguidning

En översikt av aktuella kvalitetssäkringar med relevans för naturvägledning och naturguidning presenteras.

loggorna.png

 

 

 

 

 

Presentationer och diskussioner

Normen för utbildning av naturguider Kersti Beck Larsson och Sofia Tiger

Kersti Beck Larsson och Sofia Tiger (Föreningen för nationell utbildningsnorm för naturguider) berättar om den nationella utbildningsnormen för naturguider, föreslagna ändringar i den samt om utmaningar och möjligheter i arbetet framåt.   

 

Fjälledarnormen och Internationella fjälledareUffe Bergman

Uffe Bergman (Svenska Fjälledarorganisationen) berättar om Fjälledarnormen, kraven för att få guida kommersiellt i fjällen och att man nu har utbildat Internationella Fjälledare i Sverige.

 

SveGuides certifieringssystemTapio Alakörkkö

Tapio Alakörkkö (SveGuide) berättar om Sveriges Guideförbunds certifieringssystem för guider. Det är framtaget tillsammans med Visita.

 

Certifierad Naturguide i ett viktigt skede

Petter Gustafsson och Anders Johansson

Petter Gustafsson (Naturturismens Yrkesnämnd) och Anders Johansson (Naturturismföretagen) berättar om certifieringssystemet och hur arbetet med certifieringen framåt planeras. Båda arbetar med det nationella certifieringssystemet.

 

Workshop

 • Hur kan normen för utbildning av naturguider vidareutvecklas och användas?
  Med utgångspunkt från föreslagna ändringar och deltagarnas inspel diskuterar vi hur normen för utbildning av naturguider bör vidareutvecklas. Kersti Beck Larsson och Sofia Tiger håller i workshoppen. 

 • Certifierad Naturguide 2.0 - en väg till yrkesbevis inom Svensk naturturism
  Under hösten 2022 utvärderas, utvecklas och kvalitetssäkras processen kring det nationella certifieringssystemet för naturguider. Vill du vara med och ge feedback och påverka utvecklingsarbetet? Vi kommer bland annat att diskutera vilka kvalifikationer som är viktiga och hur certifieringen kan bli ett värdefullt yrkesbevis för både guiden och besökaren. Petter Gustafsson och Anders Johansson håller i workshoppen.

 • Eventuell ytterligare workshop

Avslutande diskussion.
Vi summerar dagarna och diskuterar former för fortsatt utbyte framåt.

Avslutning dag 2
kl 12.00 

Gemensam lunch på Ulls restaurang
Vi bokar ett gemensamt bord på närbelägna Ulls restaurang, så att de som vill från träffen kan äta lunch tillsammans. Alla betalar för lunchen själva.

Guidning i Kunskapsparken
Kl 13:30 finns det möjlighet för de som vill att delta i en guidning i Kunskapsparken på Ultuna. Vi kommer får höra hur parken används i undervisning. 

Kostnad 

Det är gratis att delta. Om du inte kommer och inte avanmält din bokning senast 21 november så fakturerar vi en avgift på 500 kr ex moms. 

Mat

CNV bjuder på fika. 

Det finns flera närliggande lunchrestauranger på Ultuna. Två av dem är Ulls restaurang och Restaurang Logen.

På kvällen 29 november finns möjlighet att vara med på en gemensam middag i Uppsala. Ange i din anmälan om du vill delta. Du betalar själv för mat och dryck. Läs mer om middagen här.

Boende

Det finns många boenden att välja bland i Uppsala och det är lätt och snabbt att ta sig till Ultuna från centrala Uppsala med stadsbuss.

Material från tidigare utbildarträffar

CNV har organiserat träffar för utbildare 2017, 2016, 2015, 2012, 2011 och 2010. Arbetet med utbildningsnorm och certifiering har varit ett genomgående tema. På denna sida kan du ta del av dokumentation från det nationella arbetet med att ta fram utbildningsnormen och certifieringssystemet för naturguider. Anmälan till träffen

Anmälningstiden för träffen har gått ut, men det finns några platser kvar. Hör av dig via per.sonnvik@slu.se om du vill delta.

höst_ultuna.png

Kunskapsparken på Ultuna.

Här anmäler du dig till träffen

Planerar du delta på plats eller digitalt?
Vill du delta på middag på kvällen i centrala Uppsala? 385 kr, exklusive dryck
De uppgifter du registrerar här kommer att behandlas av SLU för att administrera din anmälan eller ditt besök. Klicka i rutan för att bekräfta detta. Läs mer om behandling av personuppgifter på www.slu.se/personuppgifter. / The information you register here will be processed by SLU to administer your registration or your visit. Click in the box to confirm this. Read more about processing personal data at www.slu.se/en/about-slu/contact-slu/personal-data

Är du inte utbildare men är intresserad av utbildningar inom naturvägledning, kolla på denna sida.


Kontaktinformation

SLU Centrum för naturvägledning (CNV)
Institutionen för stad och land, SLU
cnv@slu.se
slu.se/cnv