Accel AgroBiogas

Senast ändrad: 16 maj 2025

Hållbar biomassaförsörjning för ökad biogasproduktion

Projektmål

Mer biogas behövs på båda sidor om Öresund för den gröna omställningen och för att minska utsläppen av växthusgaser. För att kunna uppnå det måste lantbruket bidra med mer biomassa. Genom projektet ska vi visa nya koncept och accelerera en hållbar biomassaförsörjning för ökad produktion av såväl biogas som livsmedel.

Den största potentialen för ökad biogasproduktion finns i restprodukter från lantbruket och främst genom hållbar intensifiering. Vi behöver hitta rationella sätt för att bättre ta vara på skörderester från odling av spannmål, baljväxter, raps, sockerbetor etc. Men vi behöver också utveckla hållbara koncept att odla och skörda biomassa, tex mellangrödor utan att kompromissa med naturvärden och matproduktion. Utmaningarna och behoven är liknande i hela projektregionen och även utanför ÖKS-programmets gränser.

Målgrupp

Lantbrukare och biogasproducenter behöver samarbeta. Lantbruket ska testa nya koncept att skörda och samla in mer biomassa och biogasproducenter behöver testa dessa nya substrat i sina processer, dvs lagring, ev. förbehandling, inmatning och rötning. Hur detta påverkar biogödselns sammansättning behöver också undersökas. Tillsammans behöver lantbruk och biogasföretag utveckla nya affärsmodeller och bygga praktiska erfarenheter kring logistiken i dessa värdekedjor.

Arbetssätt och aktiviteter

I projektet genomförs 4 Living Labs på olika platser i projektregionen, dvs Skåne, Halland, Västra Götaland och Midtjylland. Tillsammans med lantbrukare och biogasproducenter och andra intressenter identifieras kunskapsluckorna, utvecklas, testas och demonstreras koncept kring nya lantbruksbaserade biogassubstrat. Genom att göra detta tillsammans med målgrupperna och i verkliga miljöer får vi resultat som är trovärdiga och verklighetsförankrade. Förslag på lösningar finns och forskningen indikerar stora klimatvinster om dessa biomassor nyttjas i biogassystemet jämfört med att låta skörderesterna stanna kvar i fält. Med projektet ska vi fylla kunskapsluckor och skapa mer erfarenhet tillsammans med målgrupperna. Vi kommer att genomföra många insatser för spridning av resultaten och skapa lokala samt gränsöverskridande mötesplatser för intressenter för att initiera implementering på bred front.

En viktig pusselbit är även att politiken skapar rätt förutsättningar. Biogasproduktion är en tvärsektoriell fråga den berör och påverkas av energipolitik och jordbrukspolitik. Vilka grödor, vilka odlings- och skördekoncept är tillåtna för att få fram biomassa för biogasproduktion? Ligger stödsystem för matproduktion i linje med regler och stöd för biomassaproduktion för biogas? Här ser vi brister på politikintegration och ett mycket stort behov av ett mer integrerat system. Projektet ska därför även satsa på kunskapsförmedling och främja policydialog med berörda myndigheter på olika nivåer.

Resultat

Genom våra Living Labs har kunskap och praktisk erfarenhet kring nya koncept för biomassaleverans skapats tillsammans med berörda branscher, experter och rådgivare, vilket är viktig för trovärdighet, ägandeskap och korta vägar till implementering. Fler samarbeten mellan lantbruk och biogasbranschen har etablerats kring nya substrat. Flera lantbrukare börjar implementera koncepten redan i slutskedet av projektet och biogasföretag börjar ta in substraten i sina planer och faktisk produktion. Biogasproduktionen accelereras i hela projekt-region, men även klimatprestanda på gårdarna förbättras genom koncepten. Gränsöverskridande insatser har skapat gemensamt lärande och utbyte för lantbrukarna, biogasföretag, politiker och policymakers. Det gränsöverskridande samarbete i projektgruppen har gett inspiration till nya lösningar, ökat takten i lärandet och tillsammans når vi ut till målgruppen och främjar biogasutveckling i hela regionen. Beslutsfattare och myndigheter har fått en bättre förståelse för hur nya koncept, som ger bättre synergi mellan mat, klimat och miljö i berörda politikområdet kan åstadkommas.

 

 

 

Fakta:

Projektet är finansierat av: Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Projekttid: 2025-2027

Projektledare: Sabine Täuber, Energikontor Syd AB

Övriga medverkande: Från SLU: Thomas Prade, Sven-Erik (Institutionen för biosystem och teknologi, SLU)